Kultura

Premijera upitna

Zbog manjka novca 61. Splitsko ljeto bez "Mletačkog trgovca"

Zbog manjka novca 61. Splitsko ljeto bez

Premijera Shakespeareovog "Mletačkog trgovca" u režiji Aleksandra Ogarjova ove godine ipak neće biti izvedena na 61. Splitskom ljetu, a razlog je 600 tisuća kuna manje novca nego prošle godine koliko na raspolaganju ima festivalsko vijeće koje je u petak na sjednici usvojilo financijski plan u ukupnom iznosu od 5,2 milijuna kuna.

Budući da dramska produkciju autorskog projekta Olje Lozica 'Nevidljivi grad' u sebi sadrži tri dramska predloška planirana za izvođenje na trima lokacijama u gradskom predjelu Lučac, članovi Festivalskog vijeća smatraju da će dramski program, iako okrnjen za jedan premijerni naslov, uz atraktivna i kvalitetna gostovanja te reprizu predstave 'Smij i suze starega Splita', pružiti kvalitetan estetski i umjetnički doživljaj građanima Splita i njegovim posjetiteljima, navodi se u priopćenju.

Gostujuće dramske predstave su "A gdje je revolucija, stoko?" kazališta Montažstroj, "ThisCasting" Teatra Rugantino, "Plemena" u koprodukciji kazališta PlanetArt i Exit, "Mobitel" kazališta Moruzgva i "Vjerenice" Studentskog teatra Lero iz Dubrovnika. Poseban događaj predstavlja izvedba predstave "Srce na sceni" zbora i dramske grupe splitske Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce na Peristilu.

U kazalištu su najavili da će u opernom programu premijerno biti izvedena opera "Samson i Dalila" Camille Saint-Saënsa, a reprizno Verdijeva "Aida", uz gala-koncert opernih arija. Najavljeni su i gostujući koncerti, među kojima, Glenn Miller Orchestra, Zagrebačkih solista i Mostar Sevdah Reuniona. Ljubiteljima baletnog programa će ponuditi premijeru baleta "5 do 12" na glazbu Kirila Džajkovskog, u koreografiji Igora Kirova.

Vijeće preporučuje proširenje baletnog programa u postojećim financijskim okvirima, posebice zbog mogućnosti gostovanja splitskoga baleta na festivalu Ohridsko ljeto i na ljetnom festivalu u Portorožu.

"Zbog neizvođenja druge dramske premijere, Vijeće je istaknulo mogućnost pada vlastitih prihoda u odnosu na planirane. S obzirom na smanjeno financiranje Ministarstva kulture u odnosu na prethodnu godinu, Vijeće je izrazilo zadovoljstvo predloženim programom i uv


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.