Kultura

Literatura

Periševa "Mima i kvadratura duga" u finalu književne nagrade tportala

Periševa

Žiri tportalove književne nagrade roman@tportal.hr, koja će po osmi puta biti dodijeljena autoru ili autorici najboljeg hrvatskog romana, odabrao je pet naslova koji ostaju u finalu, a pobjednik će dobiti nagradu vrijednu 50 tisuća kuna.

 

Tročlani žiri, koji čine lanjski dobitnik tportalove književne nagrade Kristian Novak te književni urednici, pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, odabrao je pet finalista birajući među 52 naslova prijavljena na ovogodišnji natječaj na koji su autori i izdavači mogli prijaviti romane izdane u 2014. godini u Hrvatskoj.

Po prvi puta u finale tportalove nagrade za roman godine ušao je fantasy roman, a riječ je o ‘Svećenici Mjeseca' Milene Benini, autorice koja ima pozamašan spisateljski opus. Izdala ga je Zagrebačka naklada, a prema ocjeni tportalovog žirija, radi se o romanu koji može stajati uz bok najboljih svjetskih djela toga žanra.

U konkurenciji je i roman ‘Roki Raketa' Zorana Malkoča, u izdanju Profila, a žiri u svojoj recenziji, među ostalim, kaže kako ova mjestimice montipajtonovska bajkovita priča iz naše današnjice i nedavne prošlosti crnohumorno i kritički secira brojne nam društvene, književne, političke i ine patologije.

Svojim prvim romanom ‘Mima i kvadratura duga' (Algoritam i 24 sata) u finale ulazi i Želimir Periš, a žiri ističe da se radi o prvom tehnotrileru koji je iznjedrila ponovna popularnost krimića i pokretanje biblioteke Balkan Noir.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.