Kultura

Hrvatski filmovi na festivalu CinEast u Luksemburgu

Hrvatski filmovi na festivalu CinEast u Luksemburgu

Festival srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEasta, koji se održava se od 8. do 25. listopada u Luksemburgu, ove će godine ugostiti i niz recentnih hrvatskih filmova, od dugometražnih do kratkometražnih uradaka.

 Od dugometražnih igranih filmova Hrvatsku predstavljaju "Ti mene nosiš" Ivone Juke i "Kosac" Zvonimira Jurića, te manjinske produkcije "Ničije dijete" Vuka Ršumovića i "Lazar" Svetozara Ristovskog, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

 Na festivalu će se prikazati i animirani kratkometražni filmovi koji konkuriraju za nagradu publike, "Razgovor" Ane Horvat, "Glad" Petre Zlonoge, "Široki krajolik - porculanske priče" Lee Vidaković, "Čoban" Matije Pisačića i manjinska hrvatska koprodukcija "Život s Hermanom H. Rottom" Chintis Lundgren.
 U svom osmom izdanju festival donosi više od 50 dugometražnih i 40 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja Srednje i Istočne Europe.

 Službena konkurencija obuhvaća sedam filmova, "Babai", "Body", "Family Film", "In the Crosswind", "Self-Portrait of a Dutiful Daughter", "Son of Saul" i The Cleaner", o kojima će odlučivati žiri na čijem je čelu cijenjeni poljski redatelj Andrzej Zulawski. Svečana dodjela nagrada održat će se 23 listopada.

 Ovogodišnji Festival CinEast održava se na više lokacija diljem Luksemburg, a pratit će ga mnoštvo glazbenih, kulturnih i gastronomskih događanja, velika izložba fotografija "Urban Stories", debate o imigraciji te o urbanizmu, filmske projekcije za djecu, večer posvećena predsjedniku žirija, filmske radionice.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.