Kultura

Glasovirska olimpijada

Pijanist Aljoša Jurinić u finalu najprestižnijeg svjetskog natjecanja

Pijanist Aljoša Jurinić u finalu najprestižnijeg svjetskog natjecanja

Veliko priznanje za nagrađivanog 25-godišnjeg hrvatskog pijanista Aljošu Jurinića stiže iz Varšave gdje se na svjetskom pijanističkom natjecanju od 452 prijavljena kandidata plasirao među najboljih deset i tako ušao u finale tog najprestižnijeg natjecanja za mlade pijaniste.

Jurinić je jedini kandidat iz europske regije na prestižnom natjecanju Frédérica Chopina u Varšavi na kojem je svojedobno i Ivo Pogorelić započeo svoju uspješnu karijeru.

Planetarno praćeno prednatjecanje održalo se u tom gradu od 13. do 24. travnja pred četrnaesteročlanim međunarodnim žirijem koji je izabrao 84 kandidata za samo natjecanje. Iz europskih zemalja uz hrvatskog pijanista po jedan natjecatelj plasirao se iz sedam zemalja.

Sedamnaesto Chopinovo međunarodno pijanističko natjecanje održava se u Varšavi od 2. do 23. listopada 2015. pred sedamnaesteročlanim međunarodnim žirijem u čijem je sastavu uz svjetski ugledne pedagoge i pijaniste i glasovita Marta Argerich koja je 1. listopada posebnim koncertom otvorila natjecanje.

Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) pohađa na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Dvije godine studija proveo je u Beču, a potom tri godine usavršavanja u Italiji.

Višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima, a do sada najveći uspjeh postigao je 2012. pobijedivši na renomiranom pijanističkom natjecanju 'Robert Schumann' u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Iste godine dobio je prvu nagradu na 3. međunarodnom pijanističkom natjecanju Encore! Shura Cherkassky u Milanu, a Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.