Kultura

Drama o krizi muškosti

"Hinkemann" po motivima Ernsta Tollera premijerno u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) izvedbenu sezonu nastavlja u subotu 7. studenoga premijerom predstave 'Hinkemann' po motivima ekspresionističke drame njemačkog književnika Ernsta Tollera, u režiji srbijanskog redatelja Igora Vuka Torbice.

Tragedija u tri čina koju je Toller, istaknuti antifašist čije se književno djelovanje ne može odvojiti od političkoga, napisao za boravka u zatvoru 1922., bavi se idejom krize muškosti, koju metaforički izjednačava sa stanjem u Njemačkoj nakon Prvoga svjetskog rata.

Kako se ističe u najavi, rijetko postavljanu dramu slavnog njemačkog dramatičara izvornog naslova 'Der deutsche Hinkemann', Torbica, jedan od najnagrađivanijih mladih redatelja u regiji kojemu je to prva režija u Hrvatskoj, postavlja kao autorski komad u kojemu kroz kazališni dijalog s izvornim tekstom propituje ljudsko poimanje sebe.

Tollerov se junak Ivan Hinkemann iz rata vraća kastriran, no mnogo mu je teže prihvatiti vlastiti društveni položaj nego fizičku kastraciju - posljedice rata uništile su njegove mladenačke ideale i istodobno otvorile posve drugačiji pogled na svijet, društveni ustroj, ideologije, te čak i pitanje osjećaja sreće. Hinkemannova supruga Greta u očaju ga prevari i zatrudni a on se, nesvjestan situacije i nezaposlen, pridružuje putujućoj družini kao farsično utjelovljenje 'njemačkog heroja', nadljudskog lika koji se hrani živim štakorima i miševima.

Tragajući za 'formulom elemenata privatnog i društvenog, duhovnog i materijalnog, koja nas čini sretnima', Tollerov se 'Hinkemann' bavi pitanjem u kolikoj mjeri našu 'normalnost' - pojedinačnu i/ili kolektivnu - ključno određuju vanjski normativi, društveni i politički, te može li te normative nadvladati naša subjektivna perspektiva, naš unutarnji pogled.

'Kakve šanse za 'normalan' i 'sretan' život ima čovjek koji je prošao kroz pakao rata, iz njega izašao kao invalid, lišen muškosti, i živi u društvu koje mu ne omogućava niti elementarne uvjete za egzistenciju; daju li društvo i stvarnost u kojima živimo bilo kakve odgovore na naša osobna pitanja o smislu i o svrsi - pitanja su kojima se bavi i autorska ekipa predstave 'Hinkemann', neprestano dijalogizirajući s izvornim Tollerovim tekstom, loveći ih između redova, izgovarajući ih riječima, pjesmom, pokretom, krikom ili šutnjom. 'Hinkemann' ne traga toliko za odgovorima koliko za drugačijim pogledom na ta pitanja, za stvaranjem pukotine u našem poimanju sebe i stvarnosti iz koje može pokuljati mrak, ali i bujica svjetlosti', stoji u najavi.

Glumački ansambl čine Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.