Kultura

Na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. Hrvatsku će predstaviti rad "To trebamo/to radimo"

Na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. Hrvatsku će predstaviti rad

Za hrvatski nastup na Venecijanskom bijenalu - 15. međunarodnoj izložbi arhitekture 2016. godine izabran je projekt Dinka Peračića i njegova autorskog tima pod nazivom "We need it-we do it/to trebamo-to radimo", rad koji predstavlja sadržajnu rekonstrukciju triju napuštenih građevina u Zagrebu, Rijeci i Splitu i pokazuje kako uz arhitektonsku intervenciju prostor može poslužiti raznovrsnim potrebama korisnika prije njegova konačnog dovršenja.

 

Autorski tim, uz Dinka Peračića, čine Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj, troje autora koji će na bijenalu izložiti proces postepenih intervencija u napuštene industrijske prostore - bivšu tvornicu Jedinstvo u Zagrebu, Dom mladih u Splitu i H zgradu u kompleksu Rikard Benčić u Rijeci.

Po prosudbi ocjenjivačkog suda njihova izložba "We need it-we do it" najbolje odgovara objavljenom javnom pozivu, kao i temi "Izvješća s bojišnice", koju je postavio umjetnički direktor Bijenala, nagrađivani čileanski arhitekt Alejandro Aravena, kazao je u srijedu na konferenciji za novinare ministar kulture Berislav Šipuš.

Izraz bojišnica u toj temi predstavlja "prve crte arhitektonskih bojišnica u srazu s akutnim suvremenim društvenim problemima", traži se prezentacija primjera koji dokazuju kako arhitektonsko djelovanje još uvijek može biti istinski angažirano i djelotvorno.

Između četiri pristigle prijave, ocjenjivački sud na čelu s Karin Šerman izabrao je rad "To trebamo-to radimo" jer je najbolje ispunio elemente i intenciju poziva bijenala i prikazao svjedočanstvo aktivnih stvaratelja koji uistinu "žive to što govore".

"Izabrani prijedlog aktualizira sadržajnu rekonstrukciju triju građevina koje bi trebale postati mjestom dinamičnih i intenzivnih društvenih interakcija, a koje potiču nevladine udruge kao korisnici prostora", kazala je u ime ocjenjivačkog suda Karin Šerman.

Pojasnila je kako se tim radovima promovira ideja ponovnog korištenja postojećih prostora koji su ili izgubili svoju prvobitnu namjenu ili je nisu ni imali, što je dobrim dijelom posljedica tranzicije, nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, nedostatka sredstava ili pak nezainteresiranosti političkih struktura i gradskih institucija.

Arhitekti u takvoj zatečenoj situaciji interveniraju i omogućuju da blokirani i nekorišteni objekti postanu "funkcionirajući akteri i prostorni katalizatori promjena", ističe Šerman.

Sami autori izabranog projekta istaknuli su kako će na tim napuštenim industrijskim prostorima raditi i arhitektonski u njih intervenirati usporedno s njihovim korištenjem za razne svrhe. Neće čekati, kako kažu, ni idealno vrijeme ni sredstva da se objekti dovrše već će biti na "bojišnici arhitekture i kulture", sudjelovati u uzbudljivom procesu svojevrsnog paralenog rada arhitekata i ljudi koji će ulaziti u te još uvijek nedovršene prostore koristeći ih za razne svrhe - kulturne, zabavne, edukacijske i sl. i tako prostoru omogućiti život i namjenu.

Dinko Peračić i Miranda Veljačić suosnivači su i voditelji Platforme 9,81, Emina Višnić je ravnateljica Pogona-Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, a Slaven Tolj je ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Na Venecijanskom bijenalu, koji počinje u svibnju iduće godine, njihov će rad biti izložen u hrvatskom paviljonu u prostorim Arsenala, veličine 75 četvornih metara. Za projekt je Ministarstvo kulture izdvojilo 760 tisuća kuna, te 65 tisuća eura za najam prostora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.