Kultura

Ministar kulture

Hasanbegović: Nema potrebe za Povjerenstvom

 Hasanbegović: Nema potrebe za Povjerenstvom

Zbog nedostatka kvoruma u Saboru nije održana sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na kojoj je resorni ministar Zlatko Hasanbegović trebao obrazložiti odluku o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, a protiv čega su prošli tjedan oštro reagirali u HND-u, PEN centru i Platformi 112.

Iako se ministar pojavio na sjednici na kraju je održana samo neformalna rasprava. Oporba je stoga zatražila izvanrednu sjednicu Odbora za medije.

Iako ih se čekalo 15-ak minuta zbog nepojavljivanja članova Odbora uglavnom iz vladajuće većine predsjednici Odbora Gordani Rusak nije preostalo ništa drugo nego da zaključi.

"U ovom trenutku nemamo kvorum da bismo utvrdili dnevni red," rekla je Rusak. Rusak je predložila da se umjesto redovne sjednice održi neformalna rasprava, ali oporba se tome usprotivila jer se ne mogu donijeti nikakvi zaključci. SDP-ov Nenad Stazić.

"Jedini način kada bismo to mogli eventualno izbjeći kada bismo od ministra čuli povlačim odluku. Ja uviđam da sam pogriješio i povlačim odluku, kada bi to čuli onda nema potrebe za sjednicama Odbora," kazao je Stazić.

"Oprostite, mi nismo tijelo koje bi moglo tražiti od ministra da on povlači svoje odluke. On je svoju odluku donio legitimno. U takvoj situaciji predlažem sljedeće: Odbori, većinom članova ako to žele sazvali bi novu sjednicu Odbora," rekla je Rusak. Odgovorila je Rusak. Uz nju jedini na sjednici iz vladajuće kvote bio je HDZ-ov Miroslav Tuđman koji je kolege koje se nisu odazvale pokušao opravdati.

"Odbor je sazvan u petak kasno po podne. Prema tome kratko vrijeme je za odaziv i organizaciju. Ja sam svoje obaveze premještao da bih mogao stići," kaže Miroslav Tuđman. Ministar Zlatko Hasanbegović na kraju je poručio da će se odazvati svakom pozivu, te je naglasio da ne zna zašto se na sjednici nije pojavilo čak pet članova Odbora iz redova vladajućih. Ponovio je da je odluka o raspuštanju Stručnog povjerenstvo za neprofitne medije zakonita i da se na to odlučio zbog niza nepravilnosti u njegovom radu, te da je ono završilo svoju zadaću.

"Sada ulazimo u novu proračunsku godinu i vrlo brzo ću iznijeti glavna načela svoje kulturne politike vezano za ovo područje iz kojeg će dodatno biti jasno da za ovim povjerenstvom više neće biti potrebe," kazao je ministar Hasanbegović. Na pitanje kako će se neprofitni mediji onda financirati kratko je rekao.

"O tome će biti riječi vrlo brzo. Sve ove insinuacije da su razriješeni članovi povjerenstva zato da bi se imenovali neki drugi i to njihovi ideološki su potpuno bespredmetne i neutemeljene," rekao je ministar Hasanbegović. Na kraju priče oporba je i službeno zatražila da se temi raspravlja na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Potpredsjednik tog Odbora SDP-ov Nenad Stazić.

"To je učinila jedna trećina članova odbora i predsjednik Odbora u roku od 8 dana mora sazvati tu sjednicu pa ćemo čuti njegove argumente. Naravno, ako vladajući ne odluče da bojkotiraju i tu sjednicu. Dok traje ovaj mandat Sabora mi ćemo inzistirati na tome da se to pitanje pred Odborima riješi. Hoće li neprestano bježati i skrivati se, to je njihova stvar," rekao je Stazić. Na optužbe da su bojkotirali sjednicu HDZ-ov Ivan Šuker poručio je da su na nju došli svi iz redova Hrvatska raste, da bi imali kvorum.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.