Kultura

Drugi Zagreb Book Festival u svibnju u znaku Irske

Drugi Zagreb Book Festival u svibnju u znaku Irske

Prošle godine uspješno inaugurirana kulturna manifestacija Naklade Ljevak, Zagreb Book Festival, u svojem će se drugom izdanju održati u Zagrebu od 16. do 22. svibnja, a fokus programa, koji se i ove godine održava u Muzeju za umjetnost i obrt, bit će na književnosti zemlje partnera Irske, iz koje dolaze i prvi najavljeni gosti festivala, irske književne zvijezde Sebastian Barry i Eoin Colfer.

"Nakon uspješnog prošlogodišnjeg premijernog izdanja Zagreb Book Festivala, na kojem smo u bogatom književnom programu predstavili zemlju partnera Švedsku te brojne strane i domaće autore uz više od šezdeset gostiju Festivala, u 2016. godini predstavljamo novo izdanje u čijem je fokusu Irska, po mnogočemu obećana zemlja, globalno poznata po svojoj snažnoj književnoj tradiciji, čiji će ponajbolji suvremeni autori na festivalu biti predstavljeni domaćoj publici", stoji u najavi organizatora.

U Zagreb, tako, dolazi Sebastian Barry, autor romana "Tajno pismo" čija je pripovjedačica u The Timesu proglašena jednom od najveličanstvenijih koje je književnost ikada imala. "Eoin Colfer sa svojim mističnim i fantastičnim svijetom bez kojeg bi Zemlja bila dosadno i obično mjesto predstavit će kultnog 'Artemisa Fowla'", dodaje se.

"Zeleni otok" s temama koje proizlaze iz snažne obilježenosti čestim razdobljima emigracije, katoličkim nasljeđem te sličan po veličini teritorija, broju stanovnika, borbi za neovisnost, po mnogočemu identificiramo kao poznat i bratski, ističu organizatori. "S obzirom na sve to, književnost i kulturu zemlje partnera neće biti teško povezati sa suvremenom hrvatskom književnošću kroz predstavljanja najznačajnijh domaćih autora", napominju.

Najavljeni su gosti tek prva značajna imena suvremene irske književnosti koja će se ove godine na festivalu družiti sa svojim hrvatskim čitateljima, a kao i prošle godine, ZBF će dio programa posvetiti domaćim autorima. "Imat ćemo čast predstaviti neke od najiščekivanijih romana godine, glasova koji nam trebaju možda više nego ikad: Daše Drndić, Olje Savičević, Ivice Đikića", napominju iz Naklade Ljevak.

Fokus inauguralnog ZBF-a prošle je godine bio na švedskoj književnosti i krimićima, a kako švedski gosti ne bi bili zaboravljeni, jedan dio programa nosit će naslov "Tribute to Sweden", a predstavit će autore iz Švedske.

I ove će se godine velika pozornost posvetiti najmlađoj publici, za koju su organizatori pripremili "bajkovite priče i najpopularnije dječje autore".

Od važnih novosti organizacijski tim, koji čine glavna urednica Petra Ljevak, koordinatorica programa Ivana Bodrožić i voditeljica marketinga i PR-a Lidija Krvarić, najavljuju suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem, Glazbenom akademijom, te kinom Tuškanac.

"To će dovesti do još bogatijeg glazbenog i filmskog programa, a vjerujemo da će promocije u novom formatu, koncerti, projekcije, književne tribine i još puno imena koja za sada ostaju tajna, Zagreb Book Festival učiniti nezaobilaznom manifestacijom kako u Zagrebu, tako i na nacionalnoj festivalskoj mapi", poručuju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.