Kultura

Od 31. ožujka do 2. travnja

Počinje drugi susret mladih dramskih umjetnika u Gavelli

Počinje drugi susret mladih dramskih umjetnika u Gavelli

Drugi dani Ogranka mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), prošle godine inaugurirana manifestacija predstavljanja umjetničkog djelovanja mladih dramskih umjetnika, u svojem će se ovogodišnjem izdanju održati u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli od  31. ožujka do 2. travnja, a donosi raznovrstan program sadržaja koji će mladim umjetnicima u kreativnom okruženju pružiti priliku za susret i dijalog.

Kako se ističe u najavi, trodnevna manifestacija održava se u suradnji s GDK Gavellom a koncipirana je kao platforma za predstavljanje mladih glumaca, redatelja, dramskih pisaca i kostimografa stručnoj i široj javnosti.

Manifestaciju u četvrtak 31. ožujka otvara izložba "Od skice do kostima" mladih kostimografkinja Tee Bašić i Anamarije Filipović Srhoj, u sklopu koje će prikazati proces nastanka kostima od grube skice, preko tehničkih skica do finalne realizacije kostima u predstavi.

Slijedi predavanje o ambijentalnom kazalištu profesora i redatelja Ivice Kunčevića, koji je svoja razmatranja objavio i u knjizi "Ambijentalnost na dubrovačku", a u povodu 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea program će zaključiti večer poezije na kojoj će, uz poeziju po vlastitom izboru, glumci govoriti i Shakespeareove stihove.

Središnje događanje, omnibus od pet desetminutnih predstava nazvan "Tespijada", održat će se u petak 1. travnja. Predstave na temu međuljudskih odnosa i tolerancije napisali su mladi dramski pisci Kristina Gavran, Espi Tomčić, Mateja Posedi, Filip Jurjević i Valentina Galijanović, a na scenu u atriju GDK Gavelle postavit će ih redatelji Frana Marija Vranković, Lovro Krsnik, Iva Srnec, Tena Orečić Tonković i Paolo Tišljarić. 

Burza mladih, na kojoj će se predstaviti sedmominutnim programom članovi Ogranka, kao i okrugli stol "Audicije i  kastinzi", na kojem će sudjelovati Suzana Zubčić iz Val produkcije, Nina Barič i Martina Subašić s Nove TV i redateljica Čejen Černić, održat će se u subotu 2. travnja.

U subotu će se održati i natjecateljski kazališni kviz pod vodstvom Šiška Horvata Majcana, a Dane Ogranka mladih zatvorit će druženje uz koncert Filipa Šovagovića i gostiju.

Ogranak mladih HDDU-a jedan je od najmlađih ogranaka HDDU-a koji čini pedesetak glumaca, kazališnih redatelja, dramskih pisaca, producenata i oblikovatelja svjetla mlađih od 35 godina. Od osnutka 2012., Ogranak nastoji okupiti mlade, netom diplomirane dramske umjetnike te im pruža platformu za upoznavanje, razmjenu iskustava i informacija s ciljem poticanja suradnje i zajedničkog djelovanja mladih dramskih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni i šire.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.