Kultura

Povodom 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama

Srebrna nagrada HRT-ovu dokumentarno-igranomu filmu Alka

Srebrna nagrada HRT-ovu dokumentarno-igranomu filmu Alka

Na svečanoj dodjeli WorldMediaFestivala u Hamburgu dokumentarno-igrani film Alka dobio je srebrnu nagradu Intermedia-globe, prenosi Hrt.

Film je nastao u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Viteškoga alkarskog društva iz Sinja u povodu 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama i održavanja alkarskih svečanosti. Nagradu je primio suscenarist i urednik projekta Vladimir Brnardić.

Ovo je sedamnaesto izdanje WorldMediaFestivala na kojemu su sudjelovale 43 države sa 750 prijava u brojnim kategorijama od reklama do dokumentarnih filmova u različitim kategorijama.

„Nije bilo lako sažeti tristo godina povijesti u jedan dokumentarno-igrani film. Zahvalan sam cijelomu timu na čelu s redateljem Draženom Žarkovićem, Viteškomu alkarskom društvu iz Sinja i Hrvatskoj radioteleviziji koja je omogućila da se ostvari ovako velik i zahtjevan projekt", izjavio je rukovoditelj odjela Dokumentarna produkcija Hrvatske radiotelevizije Vladimir Brnardić.

U filmu koji traje sedamdeset minuta prikazana je osmanska opsada Sinja i pobjeda njegovih branitelja, osnovne značajke viteške igre alke te njezina važnost u mjesnome, hrvatskome, europskome i svjetskome okviru.

Film je nastao u godinu dana, a dokumentarni su dijelovi snimani u nekoliko navrata u Sinju (tijekom početka alkarskih priprema, prošlogodišnje bare, čoje i alke te procesije na Veliku Gospu), a igrani u proljeće 2015.

U snimanju je sudjelovalo više od 1200 statista, izrađeno je 170 kostima, a u filmu su upotrijebljene i izvorne alkarske odore. Rekviziti, oružje i perike posuđeni su iz Praga i Milana. Najveći je broj statista bio iz Sinja - to su bili gotovo svi alkari i alkarski momci te članovi mjesnih kulturno-umjetničkih društava, ali i stanovnici Sinja i Cetinske krajine. Ekipi su se pridružili i kaskaderi s konjima pod vodstvom Ivana Krištofa i Alde Tončića, kostimirana skupina Dubovački streličari, čiji su članovi glumili Osmanlije, te povijesna postrojba Kliški uskoci, čiji su članovi glumili sinjske branitelje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.