Kultura

Dobre vijesti

Ogrestin film "S one strane" u utrci za Europsku filmsku nagradu

Ogrestin film

Glavni odbor Europske filmske akademije, pod predsjedanjem poljske redateljice Agnieszke Holland, uvrstio je "S one strane" Zrinka Ogreste među pedeset najboljih europskih filmskih ostvarenja u ovoj godini, čime taj hrvatski film postaje kandidat za nominacije za Europsku filmsku nagradu, izvijestila je produkcijska kuća Interfilm.

 

Za tzv. 'europskog Oscara' Ogrestin će se film natjecati u selekciji svjetski afirmiranih redatelja, Stephena Frearsa, Kena Loacha, Pedra Almodovara, Thomasa Vinterberga, braće Dardenne, Christiana Mungiua i drugih.

Nominacije za nagrade biraju se glasovanjem članova Europske filmske akademije u 18 kategorija. Nominirani filmovi bit će objavljeni 5. studenog na filmskom festivalu u Sevilli, a dobitnici proglašeni 10. prosinca ove godine u Wroclawu u Poljskoj. 

"S one strane" prati patronažnu sestra koja pokušava pobjeći od tereta prošlosti, što joj zbog nje same i okruženja u kojemu živi nije nimalo jednostavno. Film progovara o temama krivnje, oprosta, zaborava i osobnih demona. 

U glavnim ulogama su Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, a scenarij potpisuju Mate Matišić i Zrinko Ogresta.

Svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label, nakon čega je prikazan na nizu festivala, u Hong Kongu, Karlovim Varima, Beogradu, Sarajevu, La Rochelleu, te u Herceg Novom gdje je osvojio Grand Prix.  

Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, osvojio je sedam Zlatnih Arena, uključivši Grand Prix, te Arene za režiju scenarij i glavne glumce, a bio je i laureat beogradskog FEST-a.

"Brojni dosadašnji uspjesi Ogrestinog filma potvrđuju da ima kandidata u svakoj kategoriji za europskog Oscara", ističu iz Interfilma. 

Ogresta je 1991. već bio nominiran za Europsku filmsku nagradu, u kategoriji debitantskog filma za svoj prvijenac, "Krhotine".

Koproducenti su Zillion Film i HRT, direktor fotografije je Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Šimun i Mate Matišić, scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a dizajneri zvuka su Martin Semenčić i Ivan Zelić.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.