Kultura

Program za 5

Sudionici 6. Foto dana mladih se okušali u turističkoj fotografiji i uživali na TBF-u

Sudionici 6. Foto dana mladih se okušali u turističkoj fotografiji i uživali na TBF-u

Više od 40 mladih fotografa jučer se trebalo iskazati u kategoriji turističke fotografije, prenoseći ono najbolje od Karlovca kroz svoje radove.

Program 6. Foto dana mladih navečer se nastavio na Starom gradu Dubovcu uz PickUp Music Festival i beskompromisne splitske legende TBF!

Sudionike festivala danas očekuje posljednja kategorija - umjetnička fotografija, čime će završiti natjecateljski program 6. Foto dana mladih. Večeras završava i PickUp Music Festival koji se održava u Arboretumu šumarske i drvodjeljske škole, a nastupaju karlovački bendovi Bruno Šlat, duo Marko Plavetić & Mirna Radočaj, Absortick i EoT.

Nakon reklamne, sudionici 6. Foto dana mladih u srijedu su se upustili u avanturu s turističkom fotografijom. Ova je kategorija iznimno zahtjevna, jer mladi fotografi uz pomoć modela, trebaju pronaći idealnu lokaciju i dočarati atmosferu pojedinog mjesta te ga učiniti poželjnim za turističke svrhe. Ovom se kategorijom ujedno promovira turistička i kulturna baština Karlovca, a najbolje fotografije koristit će se u turističkim kampanjama.

Nakon natjecateljskog dijela programa, fotografkinja Mirna Marić sudionicima je u okviru FDM Laboratorija održala predavanje o fotomanipulacijama, a Anamarija Podrebarac pripremala ih je za današnji izazov - umjetničku fotografiju. Kompleksna kategorija, u kojoj je tehničko znanje tek jedan od aspekata, zahtijeva individualan pristup i slobodu istraživanja. „Poanta mog predavanja bila je da pokažem sudionicima drugačiji smjer u fotografiji, da razbijemo elemente kompozicije i da se sudionici usmjere prema socijalnom aspektu fotografije. S obzirom da su njihova tema Sjene, pokušala sam pokriti što više fotografa koji su eksperimentirali sa sjenom", izjavila je Podrebarac, dodavši kako sudionicima savjetuje da se opuste, eksperimentiraju, da izađu iz zone ugode i pomaknu svoje vlastite granice.

Višestruki dobitnici Porina, Crnog Mačka i Zlatne Koogle, splitski TBF, karlovačkoj su publici još jednom pokazali zašto su na glasu kao jedan od najboljih hip hop bendova na ovim prostorima. Britke pjesme i zarazni ritam u intimnom okruženju atrija Starog grada Dubovca za samo nekoliko stotina fanova, pokazali su se kao dobitna kombinacija za najbolji koncert sezone u Karlovcu! Bend, koji je u nekoliko navrata svirao pred karlovačkom publikom, prvi je put nastupio na pozornici atrija: "Čini se fantastično. Prostor ima svoju čudnjikavu atmosferu koja je meni uzbudljiva. U usporedbi s ostalim koncertima u Karlovcu, ovo je definitivno najzanimljiviji prostor", izjavio je Mladen Badovinac. Organizatorima PickUp Music Festivala i Foto dana mladih zaželio je sreću u budućnosti, istaknuvši: "Ono što mi se sviđa kod PickUpMusic Festivala i Foto dana mladih jest što se promiču mladi i neafirmirani bendovi i fotografi. Naravno, događanja ovog tipa uvijek su pozitivna i za posjetitelje i za sam grad domaćin".

Uz headlinere TBF, nastupili su i alternativci Media Stres iz Čakovca te retro hard rock bend Bad Mushrooms. Atmosferu su začinili elektro-puhački groove bend Detonator in session, poznat po jam sessionima u Radićevoj, a Plugged večer završena je uz neizostavne Nipplese.

Uz natjecanje, sudionike danas očekuje i zanimljiva tribina ‘'Budućnost digitalne fotografije''. Moderator razgovora je Boško Picula, poznati hrvatski filmski kritičar, a osim mladih fotografa u tribinu su se uključili fotografi Barbara Šarić, Lili Zaneta i Mario Periša. Digitalne fotografije moguće je snimati s gotovo svakim uređajem, od digitrona do mobitela. Koliko nas nepredvidiva i nezamisliva budućnost ove tehnologije očekuje u budućnosti, može se saznati sutra u FDM centru od 17 sati ili na Facebook stranici Cedevite gdje će biti prijenos uživo. Karlovački fotograf Dinko Neskusil sudionicima će održati predavanje o projektu ‘'KAfotka'' i analognoj fotografiji pa tako u jednom danu spajamo stare i nove fotografske tehnologije.

Akustična večer PickUp Music Festivala započinje u 21 h u Arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole. Nastupit će Bruno Šlat, mladi karlovački glazbenik, duo Marko Plavetić & Mirna Radočaj čije smo obrade imali prilike slušati na svečanom otvorenju na Starom gradu Dubovcu. Za žešće note zaduženi su Absortick i EoT.

Foto dani mladih projekt je koji kroz umjetnost fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske te mlade fotografe informira, educira i priprema za njihov budući posao. Kroz festival koji se dosad održao u 5 hrvatskih gradova prošlo je 300 mladih fotografa, a ove godine od 16. do 27. kolovoza u Karlovcu će okupiti gotovo 60 sudionika. Projekt uz turizam i reklamnu fotografiju promiče fotografiju kao umjetnost te mladim fotografima pruža priliku da se dodatno upoznaju s njom, pokažu što znaju, međusobno razmjenjuju iskustva i nauče nešto novo. Uz dio koji je posvećen ljubiteljima fotografije, ova manifestacija namijenjena je i posjetiteljima, a donosi i izložbe fotografija diljem Hrvatske, radionice, predavanja te atraktivni filmski i glazbeni sadržaj u festivalskom dijelu programa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.