Kultura

Poviješću i prijateljstvom povezani gradovi

Nastavljena kulturna suradnja Krka i Kotora

Nastavljena kulturna suradnja Krka i Kotora

Poviješću i prijateljstvom povezani gradovi Krk i Kotor dvodnevnim programom u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor nastavili su u kulturnu suradnju, koja je počela na nivou dva grada, čije su galije bile učesnice slavne bitke na Lepantu.

U Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru sinoć je održano predstavljanje trostrukog albuma izvorne glazbe s Krka pod nazivom "Cviće mi poje pokrilo" i knjige "Obitelj Ćikuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća", autora Mladena Bastijanića.

Gradovi Krk i Kotor imaju puno više veza nego što se to mislilo na početku suradnje, kazala je Maja Parentić, direktorica Centra za kulturu grada Krka.

"Upravo baštinjenje takve povijesti stvara neslućene mogućnosti za suradnju koja je uveliko prešla u prijateljstvo", kazala je Parentić.

Knjigu o Ljudevitu Ćikuti soprakomitu krčke galije predstavio je potomak ove slavne porodice Mladen Bastijanić Ćikuta, a predstavljen je i CD izvorne glazbe i plesova sa Krka. Glazbu ovog prostora karakteriziraju dvoglasni tijesni intervali i uvrštena je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Knjiga "Obitelj Ćikuta s Krka" plod je dugogodišnjeg istraživačkog rada od 2013. godine kada je otkriven grob Ljudevita Ćikute u krčkoj katedrali. Grob je preko 40 godina bio pokriven, kazao je promovirajući knjigu Bastijanić Ćikuta.

Jedno poglavlje u ovoj knjizi Bastijanić je naslovio "Braća po veslu" smatrajući da su svi naši pomorci galioti i u ono doba upravo bili braća po veslu, jer su dijelili sve ono loše i ono malo dobra što se dešavalo na pomorskim putovanjima i bitkama, među kojima je zajednička slavna Bitka kod Lepanta.

Soprakomit Ljudevit Ćikuta je zajedno s kotorskim soprakomitom Jerolimom Bizantijem sudjelovao u ovoj bici koja nikad nije dovoljno obrađena, kazao je Bastijanić na promociji sinoć u palati Grgurina.

Otvorena je i izložba slika Mile Kumbatović i Otona Glihe pod nazivom "Otok jedne ljubavi".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.