Kultura

Premijerno izvedena predstava "Moje je ime Anne Frank"

Premijerno izvedena predstava

Predstava "Moje je ime Anne Frank" redatelja Elvisa Bošnjaka u kojoj je adaptirao poznati "Dnevnik Anne Frank", premijerno je izvedena u subotu navečer u Gradskom kazalištu lutaka Split.

Elvis Bošnjak je rekao kako je stekao dojam da djevojčica Anne Frank koja je tijekom Drugog svjetskog rata vodila dnevničke zapise, želi postati zrela osoba i afirmirati se kao zreo pisac, ali predstava "Moje je ime Anne Frank" nije pričanje priče o Anne Frank i u tom smislu predstava nije klasična.

"Budući da je ne vidim kao mračnu priču o stradanju, nego o neizmjernoj žudnji za životom i odrastanju koje kao da je eksplodiralo, odnosno koje se dogodilo u svega nekoliko dana, želio sam naglasak staviti na to kako djeca doživljavaju njezinu sudbinu, istražiti kako se danas nose s tom problematikom, što misle o tome, na koji način mogu uopće shvatiti što znači takva vrsta žrtve i ostavlja li takva žrtva na njih ikakvog traga," objasnio je Bošnjak.

Istaknuo je kako za njega Anne Frank nikad nije bila priča o smrti, nego o životu, o odrastanju. "Želim da oni koji sada odrastaju ne vide u "Dnevniku Anne Frank" samo lektiru koju moraju pročitati već da uspostave s njim živ odnos iz svog vremena, iz onog kako oni shvaćaju njezino odrastanje," kazao je Bošnjak.

U ovoj predstavi riječi Anne Frank govore djeca polaznici Glumačkog studija PlayDrama u dobi od 12 do 15 godina: Luiđa Ivančević, Dora Blaić, Bartul Mušura, Ana Ugrina, Leonarda Bojić, Lucija Baloević, Lucija Matić, Petar Čakić, Vito Aschero, Franko Jakovčević, Irma Jerončić, Zara Grubešić i Marin Aschero.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.