Info

sisačko-moslavačka županija

Ministrica Vučković oglasila se na temu afričke svinjske kuge

Ministrica Vučković oglasila se na temu afričke svinjske kuge
Ivica Galoic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane Tatjanom Karačić danas je održala sastanak s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske u Ministarstvu poljoprivrede na temu aktualnog stanja s afričkom svinjskom kugom

Ravnateljica Karačić izvijestila je sve sudionike sastanka o trenutnom stanju s afričkom
svinjskom kugom, hitnim mjerama kontrole, mjerama za suzbijanje, objektima u poslovanju s hranom određeni za klanje i preradu i programima potpore za svinjogojce.

Tijekom sastanka predstavnici Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja pozdravili su mjere koje donosi Ministarstvo poljoprivrede i izvijestili sve prisutne o poteškoćama na terenu te predložili da otkup svinja započne što prije kao i da se što prije krene s isplatama.

Ministrica Vučković naglasila je otvorenost i spremnost na komunikaciju i pomoć svim
pogođenim svinjogojcima, zahvalila na prijedlozima te istaknula kako će se u narednim
danima isti razmotriti.

Na istu temu, a na inicijativu župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, ministrica Marija Vučković sa suradnicima održala je sastanak i u Sisku s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja Sisačko-moslavačke županije također je prezentirana trenutna situacija s afričkom svinjskom kugom.

Ministrica Vučković kazala je kako je Ministarstvo već nekoliko godina itekako svjesno
opasnosti s obzirom na situaciju u Europskoj uniji zbog čega su i prije pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj odrađene brojne aktivnosti kako bi sustav bio spremniji.

Ravnateljica Karačić kazala je kako je Sisačko-moslavačka županija proglašena zaraženom zonom u kojoj je zabranjeno premještanje držanih svinja i od njih dobivenih proizvoda iz zaražene zone u druge države članice i u treće zemlje.


Reci što misliš!