ideja za đir
Prvosvibanjski vikend u županiji: Pag priprema trodnevnu gastronomsku poslasticu
Ovogodišnji Pag na meniju održava se od 1. do 3. svibnja 2025. pod motom „Okusi koji pričaju paške priče“ i donose bogat trodnevni program koji slavi otočnu autohtonu gastronomiju u jedinstvenom doživljaju Paga – grada soli, sira, janjetine, kamena i pjesme.
Turistička zajednica Grada Paga najavljuje novo izdanje gastro
manifestacije Pag na meniju koja se već uobičajeno održava
za prvosvibanjske blagdane kada se očekuje veći broj posjetitelja
i čime započinje nova turistička sezona.
Tijekom sva tri dana manifestacije, ponajbolji paški restorani i konobe – Na Tale, konoba Bodulo, konoba Bile, Wine & Cheese Bar Trapula i Uhlinac – nuditi će poseban meni autohtonih paških jela po promotivnim cijenama u atmosferi koju upotpunjuju dalmatinske klape u večernjem điru.
U četvrtak započinjemo s Večernjem đirom po restoranima uz nastup klape Sol koje će pjesmom pratiti gastronomsko putovanje kroz paške okuse.
Petak
2. svibnja je dan posvećen soli, siru i domaćim otočnim
proizvodima.
Od 8:00 do 10:00 za posjetitelje su otvorena Jutra u poljima soli
na kojima mogu doživjeti mirno jutro u krajoliku koji je
stoljećima hranio Pag.
Od 10.00 do 13.00h organiziran je Dan otvorenih vrata Paške sirane te na taj način posjetitelji mogu saznati kako nastaje „najbolji sir na svijetu“ i upoznajte tajne njegove proizvodnje Paškoj sirani.
Na Trgu Petra Krešimira IV s početkom u 11.00h održat će se gastro događanje naziva „Šalša iz srca Podravke“ u kojem će Dražen Đurišević, promotor Podravke d.d. počastiti posjetitelje šalšom s ribanim paškim sirom, a atmosferu će zagrijati Trio Sol.
U 18.30 u I Magazinu soli održat će se promocija kolacića „Posoli s malo cukra“ na kojoj će SŠ Bartula Kašića ispričati zanimljivu priču o ovom proizvodu koji će se moći i kušati.
U
predvečerje na staroj rivi kod I Magazina soli održat će se Sajam
otočnih proizvoda “Najboje od Paga” na kojima će paški
proizvođači prezentirati svoje originalne proizvode, a da bi
atmosfera bila što veselija pobrinut će se Tono bend.
Za gastro ljubitelje održat će se Večernji đir uz klapu Galijota i gastronomske užitke u paškim restoranima.
U subotu, 3. svibnja planira se aktivan dio dana: od 9.00h
ljubitelji outdoora moći će prošetati stazom Zagrljaj kamena
i vjetra do vjetroelektrana i nastaviti stazom Sv. Jure.
Oni koji vole kulturu i povijest mogu se upoznati s pričom o
gradu Pagu na besplatnom razgledu „Ulicama našeg grada“ uz
stručnog vodiča s početkom u 11.00h na Trgu Petra Krešimira IV.
Program se nastavlja poslijepodne zanimljivom radionicom „Izradi svoju Kaloku“ gdje će se filcati vuna i raditi ovčice pod budnim okom Nikol Jakopić Donadić.
Od 17.00h na staroj rivi započinje KALOKA Pag Lamb Festival kojim se proslavlja paška janjetina, nadaleko poznatu deliciju koju će pripremati pravi majstori: restorani Na Tale, Zrno soli iz Splita, SŠ Bartula Kašića, konoba Bile, Wine & Cheese Bar Trapula, zatim chef i promotor Podravke d.d. Dražen Đurišević , a poseban gost je poznati chef Ivan Pažanin.
U 21:00h sprema se Kaloka party uz Marka Pecotića &Silviju Dvornik dok će se za koktele pobrinuti Porta Salina & Bamboo.
Manifestaciju organizira Turistička zajednica Grada Paga, uz potporu: Grada Paga, Udruženja obrtnika Pag, Srednje škole Bartula Kašića, Podravke d.d., Solane Pag d.o.o., Paške sirane d.d., Porta Salina bara.
Pokrovitelji su: Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije, Ministarstvo turizma i sporta RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
RASPORED:
ČETVRTAK, 01.05.
PA(G)ASTRO DANI : Večernji đir po restoranima s klapom Sol
PETAK, 02.05.
8.00 – 10.00 Jutra u poljima soli
10.00 – 13.00 Dan otvorenih vrata „Kako nastaje najbolji sir na
svijetu?“, Paška sirana
11.00 – „Šalša iz srca Podravke“, Trg Petra Krešimira IV uz Trio
Sol
18.30 - Promocija „Posoli s malo cukra“, SŠ Bartula Kašića, I
Magazin soli
18.00 – Sajam „Najboje od Paga“, promocija otočnih proizvoda,
Stara riva & Magazini soli uz Tono
Bend
PA(G)ASTRO DANI : Večernji đir po restoranima s klapom Galijota
SUBOTA, 03.05.
9.00 – Uspon po stazi Zagrljaj kamena i vjetra (vjetrolelektrane)
i stazi Sv. Jure
Polazak s parkirališta Gradskog groblja Pag
11.00 – „Ulicama našeg grada“, besplatan razgled grada uz
stručnog vodiča, Trg Petra Krešimira IV
17.30 – „Izradi svoju Kaloku“, radionica filcanja vune by Woolly
Handmade, I Magazin soli
17.00 – 21.00 KALOKA - Pag Lamb Festival
21.00 – KALOKA PARTY - Marko Pecotić-Peco & Silvija
Dvornik
PA(G)ASTRO DANI : Večernji đir po restoranima
Vezane vijesti
-
Debeljak je u derbiju 18. kola 2. ŽNL u gostima porazio Sveti Mihovil rezultatom 0:3
-
Affleckov Christian Wolff iliti naslovni 'Računovođa' je genijalac kojeg autizam čini nevjerojatnim, ali istovremeno i povučenim. Bernthalov Braxton je s druge pak strane sposoban plaćenik koji pati od istog problema kao i njegov stariji brat – samoće
Izdvojeno
-
Proizvođači guma pod pritiskom su da gotovo doslovno ponovno izmisle kotač jer regulatori usmjeravaju svoje ispitivanje na onečišćenje gumama kojeg će biti i više s rastom broja električnih vozila, što prijeti da će potkopati ekološku prihvatljivost tih automobila.
-
Arheološki muzej Zadar bit će domaćin predavanju prof. dr. sc. Anamarije Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru
-
Na kultnoj slici "Glas njegova gospodara" terijer naginje glavu dok sluša glas svog vlasnika koji dolazi iz gramofona. Ova gesta je poznata mnogim vlasnicima pasa, ali zašto psi naginju glavu?
-
U ponedjeljak 5. svibnja od 19:30 sati održat će se otvorenje izložbe fotografija autora Ante Jaša u Galeriji Kapetanova kula na Trgu pet bunara u Zadru.
Reci što misliš!