Najavljujemo
Pag na meniju: TZ Pag priprema trodnevnu gastronomsku poslasticu, donosimo detalje
Ovogodišnji Pag na meniju održava se od 1. do 3. svibnja 2025. pod motom „Okusi koji pričaju paške priče“ i donose bogat trodnevni program koji slavi otočnu autohtonu gastronomiju u jedinstvenom doživljaju Paga – grada soli, sira, janjetine, kamena i pjesme.
Turistička zajednica Grada Paga najavljuje novo izdanje gastro manifestacije Pag na meniju koja se već uobičajeno održava za prvosvibanjske blagdane kada se očekuje veći broj posjetitelja i čime započinje nova turistička sezona.
Tijekom sva tri dana manifestacije, ponajbolji paški restorani i konobe – Na Tale, konoba Bodulo, konoba Bile, Wine & Cheese Bar Trapula i Uhlinac – nuditi će poseban meni autohtonih paških jela po promotivnim cijenama u atmosferi koju upotpunjuju dalmatinske klape u večernjem điru.
U četvrtak započinjemo s Večernjem đirom po restoranima uz nastup klape Sol koje će pjesmom pratiti gastronomsko putovanje kroz paške okuse.
Petak
2. svibnja je dan posvećen soli, siru i domaćim otočnim
proizvodima.
Od 8:00 do 10:00 za posjetitelje su otvorena Jutra u poljima soli
na kojima mogu doživjeti mirno jutro u krajoliku koji je
stoljećima hranio Pag.
Od 10.00 do 13.00h organiziran je Dan otvorenih vrata Paške sirane te na taj način posjetitelji mogu saznati kako nastaje „najbolji sir na svijetu“ i upoznajte tajne njegove proizvodnje Paškoj sirani.
Na Trgu Petra Krešimira IV s početkom u 11.00h održat će se gastro događanje naziva „Šalša iz srca Podravke“ u kojem će Dražen Đurišević, promotor Podravke d.d. počastiti posjetitelje šalšom s ribanim paškim sirom, a atmosferu će zagrijati Trio Sol.
U 18.30 u I Magazinu soli održat će se promocija kolacića „Posoli s malo cukra“ na kojoj će SŠ Bartula Kašića ispričati zanimljivu priču o ovom proizvodu koji će se moći i kušati.
U
predvečerje na staroj rivi kod I Magazina soli održat će se Sajam
otočnih proizvoda “Najboje od Paga” na kojima će paški
proizvođači prezentirati svoje originalne proizvode, a da bi
atmosfera bila što veselija pobrinut će se Tono bend.
Za gastro ljubitelje održat će se Večernji đir uz klapu Galijota i gastronomske užitke u paškim restoranima.
U subotu, 3. svibnja planira se aktivan dio dana: od 9.00h
ljubitelji outdoora moći će prošetati stazom Zagrljaj kamena
i vjetra do vjetroelektrana i nastaviti stazom Sv. Jure.
Oni koji vole kulturu i povijest mogu se upoznati s pričom o
gradu Pagu na besplatnom razgledu „Ulicama našeg grada“ uz
stručnog vodiča s početkom u 11.00h na Trgu Petra Krešimira IV.
Program se nastavlja poslijepodne zanimljivom radionicom „Izradi svoju Kaloku“ gdje će se filcati vuna i raditi ovčice pod budnim okom Nikol Jakopić Donadić.
Od 17.00h na staroj rivi započinje KALOKA Pag Lamb Festival kojim se proslavlja paška janjetina, nadaleko poznatu deliciju koju će pripremati pravi majstori: restorani Na Tale, Zrno soli iz Splita, SŠ Bartula Kašića, konoba Bile, Wine & Cheese Bar Trapula, zatim chef i promotor Podravke d.d. Dražen Đurišević , a poseban gost je poznati chef Ivan Pažanin.
U 21:00h sprema se Kaloka party uz Marka Pecotića &Silviju Dvornik dok će se za koktele pobrinuti Porta Salina & Bamboo.
Manifestaciju organizira Turistička zajednica Grada Paga, uz potporu: Grada Paga, Udruženja obrtnika Pag, Srednje škole Bartula Kašića, Podravke d.d., Solane Pag d.o.o., Paške sirane d.d., Porta Salina bara.
Pokrovitelji su: Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije, Ministarstvo turizma i sporta RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
RASPORED:
ČETVRTAK, 01.05.
PA(G)ASTRO DANI : Večernji đir po restoranima s klapom Sol
PETAK, 02.05.
8.00 – 10.00 Jutra u poljima soli
10.00 – 13.00 Dan otvorenih vrata „Kako nastaje najbolji sir na
svijetu?“, Paška sirana
11.00 – „Šalša iz srca Podravke“, Trg Petra Krešimira IV uz Trio
Sol
18.30 - Promocija „Posoli s malo cukra“, SŠ Bartula Kašića, I
Magazin soli
18.00 – Sajam „Najboje od Paga“, promocija otočnih proizvoda,
Stara riva & Magazini soli uz Tono
Bend
PA(G)ASTRO DANI : Večernji đir po restoranima s klapom Galijota
SUBOTA, 03.05.
9.00 – Uspon po stazi Zagrljaj kamena i vjetra (vjetrolelektrane)
i stazi Sv. Jure
Polazak s parkirališta Gradskog groblja Pag
11.00 – „Ulicama našeg grada“, besplatan razgled grada uz
stručnog vodiča, Trg Petra Krešimira IV
17.30 – „Izradi svoju Kaloku“, radionica filcanja vune by Woolly
Handmade, I Magazin soli
17.00 – 21.00 KALOKA - Pag Lamb Festival
21.00 – KALOKA PARTY - Marko Pecotić-Peco & Silvija
Dvornik
PA(G)ASTRO DANI : Večernji đir po restoranima
Vezane vijesti
-
Snažna pozitivna energija posebno se osjetila na startu na Liburnskoj obali, kad je 10 tisuća sudionika zajedno jurnulo prema boljoj budućnosti.
-
Muzej antičkog stakla u Zadru ove godine, 5. svibnja, slavi svoju 16. obljetnicu rada.
-
Veselo i razigrano - upravo tako zaključen je ovogodišnji Slovenski vikend u Biogradu na Moru!
Izdvojeno
-
Priredbu Dani Gospe Loretske 2025. tradicionalno priređuje Društvo zadarskih Arbanasa od 1994.
-
Mnogi roditelji često nesvjesno usmjeravaju svoje dijete prema osobnim željama i potrebama, što može imati dugoročne posljedice na djetetov emocionalni razvoj.
-
U subotu, 3. svibnja 2025., u 20 sati, u velikoj sali Općine Kolan, predstavljena je knjiga Narodni običaji Kolana na otoku Pagu, autorice Milke Šupraha- Perišić i Iva Oštarića, u izdanju Matice hrvatske, Ogranak Kolan. Svečanost je otvorio Marin Pernjak, svirajući mišnice uz pratnju podmlatka Folklorne grupe mladih KUD-a „Bartol Kašić“
-
VIDEO- Kraljevski grad Biograd na Moru svečano će obilježiti 1100 godina Hrvatskog kraljevstva od 8. do 11. svibnja 2025. godine, oživljavajući povijest upisanu zlatnim slovima grada, okolice, Dalmacije i cijele Hrvatske
Reci što misliš!