info kantun
Dan žalosti reducirao program Dana masline, čija su ulja najbolja i tko su dobitnici godišnjih nagrada?
Izlet u Poljanu na Ugljanu s nizom stručnih, kulturnih i zabavnih sadržaja planiran u subotu 26. travnja neće se održati, kaže Benito Pucar.
U petak 25. travnja na Vitrenjaku u Zadru dodjela priznanja za 218 ulja pristiglih iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH, Crne Gore i – Španjolske! Čija su ulja najbolja i tko su dobitnici godišnjih nagrada?
Umjesto dva dana, u petak 25. u Zadru i subotu 26. travnja u Poljani na otoku Ugljanu program 27. Međunarodnih Dana masline sveden je na samo jedan dan.
- Zbog proglašenja Dana žalosti povodom smrti pape Franje otkazali smo drugi dan manifestacije, kaže Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora.
Odluka je donesena u suglasju s načelnikom općine Preko Jurom Brižićem i direktorom Turističke zajednice Ivanom Koštom.
Naime, u Poljani, mjestu u sastavu Općine Preko, planirana je terenska nastava s nizom popratnih aktivnosti. Uz rezidbu i nacijepljivanje maslina koje bi vodio magistar agronomije Šimun Kolega, odvijalo bi se i natjecanje u pripremanju tadicionalnog jela od janjetine s bižima. U sklopu Sajma otočnih proizvoda, planirani su i nastupi mažoretkinja otoka Ugljana te Plesne udruge Tim, Tovareće muzike iz Sali i niz drugih zabavno glazbenih događanja
Ništa od toga, ali će zato u petak na Vitrenjaku ispred JK Uskok biti upriličenena sva planirana događanja koja maslinari s nestrpljenjem očekuju.
Tko su dobitnici posebnih priznanja?
Nakon svečanog otvaranja s početkom u 15 sati slijedi dodjela godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima: Prof. dr. sc. Davoru Romiću za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva. Priznanje Uzorni maslinar dobiva Vojko Škopić iz Ugljana, Maslinarsko srce Jerolim Bratanović iz Suhovara, Maslinarska nada je Mate Plastić iz Nadina.
Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva zaslužio je Neven Pavelka, novinar i voditelj Diadora televizije.
Okrugli stol o tlu, vodi i održivom gospodarenju maslina
Nakon dodjele nagrada na rasporedu je Okrugli stol na temu: Tlo i voda u održivom gospodarenju maslina. Voditelj je poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac, a o temi će govoriti i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici i stručnjaci prof. dr. sc. Davor Romić. Agronomski fakultet Zagreb, izvanredni profesor dr. sc. Tomislav Kos, Sveučilište u Zadru i doc. dr. sc. Šime Mracelić, Sveučilište u Zadru.
U sklopu okruglog stola dr. Marcelić će predstaviti i projekt Zadarske županije CENTRAL – BIC: Central Europe Biodiversity inovative Communiteies. Radi se o projektu u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg CENTRAL EUROPE 2021.-2027.
Aktivnosti Zadarske županije, unutar zadanih ciljeva, su evaluacija i opisivanje lokalnih eko tipova masline. Istraživanje se provodi uz pomoć proizvođača jer su oni te sorte maslina zbog svojih gospodarskih vrijednosti (redovite rodnosti, otpornosti prema suši i/ili krupnoći ploda…) proširili u svojim lokalnim područjima.
- Kako bi se stekli preduvjeti za proizvodnju sadnica, evaluaciju i očuvanje autohtonih sorata maslina potrebno ij je prikupiti i podignuti nasad u kojem će se očuvati lokalne (autohtone) sorte maslina Zadarske županije, kaže dr. Marcelić
Ocijenjeno 218 ulja iz Hrvatske, susjednih zemalja i – Španjolske!
Proglašenje šampiona i dodjela priznanja maslinarima u kategorijama otvorenih ulja i pakovina započet će u 18 sati.
“Ocijenjeno je 218 uzoraka ulja pristiglih iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Dva uzoraka stigla su i iz Španjolske i to iz najmaslinarskijeg kraja Jeana u regiji Andaluzija ”, otkriva predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar.
Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije: otvorena ulja i pakovine
Svi uzorci su najprije podvrgnuti kemijskoj analizi u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
Kemijskom analizom moglo se postići najviše 10 bodova što čini 10% ukupne ocjene maslinovog ulja na ovoj manifestaciji. Nakon kemijske uslijedila je senzorska ili organoleptička analiza koju su u više “seansi” proveli certificirani ocjenjivači profesionalnog panela istog zavoda. Senzorska analiza koja daje najviše 90 bodova čini 90% ukupne ocjene maslinovog ulja. Znači, zbrojeni bodovi za kemijski i senzorsku analizu, dali su konačan broj bodova svakom uzorku. Maksimalan broj je 100 bodova, pojašnjava Pucar.
Tko je koliko bodova osvojio, tko su šampioni, koliko je zlatnih, srebrnih i brončanih medalja maslinari će saznati u petak na Vitrenjaku.
Ulje za stićenike zajednice Mocire
Kao i dosadašnjih godina manifestacija ima i humanitarni karakter. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire.
To je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska, a djelatnost Centra je pružanje socijalnih usluga djeci sa odstupanjima u razvoju i teškoćama u razvoju, djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama i djeci s poremećajima iz autističnog spektra te odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama uz pridružene teškoće.
-Dobro je činiti dobro, kaže Pucar, a ono što je s razlogom otkazano ove bit će nadoknađeno iduće godine na 28. po redu Međunarodnim Danima masline.
Izdvojeno
-
Jazz orkestar nastupa na Trgu Petra Zoranića, najavili su iz zadarske Lige protiv raka, te poručili kako nastavljaju s aktivnostima!
-
Košarkaški klub Zadar jedini je klub u Hrvatskoj koji će imati sve mlađe dobne kategorije na završnim turnirima Prvenstva Hrvatske.
-
U Zadru u utorak, 6.svibnja, u GKZD ogranak Grad, gostuje poznati književnik
-
Reci što misliš!