Marsovca nadmašila sva očekivanja:
Na plaži Jadra pripremljen pravi gastro ritual posvećen paškoj ovci
Protekli vikend se na stjenovitoj plaži Jadra, u suton i pod svjetlom izlazećeg mjeseca, odvilo nešto što se teško može nazvati samo manifestacijom. Bio je to svojevrsni gastronomski ritual – MarsOvca – posvećena paškoj ovci, hraniteljici i simbolu otoka Paga.
I dok su valovi Jadrana blago udarali o mjesečevom krajobrazu nalik površini Marsa, mirisi janjetine i skute širili su se zrakom, okupljajući više posjetitelja nego što je itko očekivao.
Parking pred plažom bio je popunjen do posljednjeg mjesta, kao da se radi o špici sezone, a ne o travanjskoj suboti.
MarsOvca je time nadmašila sva očekivanja. Pokrenuta lani kao
hommage najpoznatijoj lokalnoj životinji, ove godine je dobila
novu dimenziju – ne samo kao kulinarski događaj, već kao
kulturno-gastronomski manifestiji lokalnog identiteta.Uz
podršku Turističke zajednice grada Novalje i entuzijazam lokalnih
ugostitelja, ova večer je postavila čvrste temelje za ono što bi
moglo postati nezaobilazni proljetni događaj u kalendaru otočkih
zbivanja.
Na otvorenim ognjištima i kamenim suhozidima, najpoznatiji
novaljski chefovi pripremali su jela koja su oduševila i
najzahtjevnija nepca. Početak je bio nježan i zavodljiv: paštete
od janjetine, rillette i pikantna predjela koja su se stapala s
ambijentom. Glavna jela bila su oda janjetini – od janjetine na
ražnju ili pod pekom,
trgane janjetine u piadini, preko paniranog mozga u janjećoj
masti, do srca na vatri, ražnjića, kobasica i palježina sa
zeljen. Zaokruženo koprtlicom s praščevinom i toćadom s
makarunima.
No,
deserti su bili pravo iznenađenje – sinergija skute, sira,
badema, sušenog voća i meda. Najviše pažnje izazvali su deserti
na bazi skute koji su planuli, a tanjuri ovih slastica mirisali
su na otok Pag i govorili o njegovoj slatkoj, mekšoj strani.
“Ne slavimo samo ovcu, slavimo cijeli jedan način života”, rekao je jedan od ugostitelja koji je s ponosom pekao najbolje komade mlade paške janjetine na otvorenoj vatri.
Vatrena priprema hrane nije bila slučajna – plamen je simbolizirao otok prije turizma, život u kamenu, znoju i soli.
MarsOvca
se ne zaustavlja na ovoj večeri.
Manifestacija se nastavlja u brojnim novaljskim restoranima
tijekom sljedećih mjesec dana, gdje će se nuditi autohtona jela
od janjetine i paških mliječnih proizvoda – od
tripica i koprtla do janjetine na gradele s tradicionalnim
prilozima.
Hrana koja ne ulazi pod trendove, već se iz njih uzdiže – jer je
autentična.
MarsOvca je više od događanja – ona je priča o povratku sebi, o
otoku, njegovim ljudima, životinjama i bilju.
Tako je Pag govorio najiskrenijim jezikom koji poznaje – onim koji se jede, miriše i pamti. Ako je prošla godina bila premijera, ovo je bio početak tradicije.
Vezane vijesti
-
Donosimo raspored nestanka struje u Zadarskoj županiji za srijedu, 23. travnja 2025.
-
Događanje organiziraju Gradska knjižnica Zadar i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik.
-
Donosimo program 1. revijalne rafting regate „Zrmanja 2025.“ koja će se održati u sklopu ovogodišnjeg Zrmanja adventures festivala!
-
Udruga Zadarski pisci ZaPis u Brlogu 23. travnja organizira književni susret, svojevrsni hommage za prim. Mirka Jamnickog Dojmija - Cepelin nad Brlogom, referirajući se na naziv njegove poetske zbirke.
Izdvojeno
-
Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i Svetko Ćustić, otac pokojnog Hrvoja, zajednički su izveli početni udarac na utakmici juniora splitskog Hajduka i Osijeka, čime su otvorili 3.međunarodni nogometni turnir, u spomen na nogometaša Hrvoja Ćustića.
-
Žene rođene u ovom znaku ne samo da znaju sve, one znaju i ono što niste ni znali da treba znati.
-
Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja odrađena je dosad najobuhvatnija ekološka akcija čišćenja prirodnog ambijenta otoka Vira od Srpljice do Crvenih stijena
-
I u srijedu razmjerno toplo, uz češću kišu i grmljavinu na kopnu, dok će više sunčana vremena biti na Jadranu. Još nestabilnije diljem Hrvatske u četvrtak i petak.
Reci što misliš!