#Sushi Zadar
[FOTO]: Japanski gospel, karate, samuraji... Nastavlja se u Tuna, Sushi & Wine Festival Zadar!
Zvijezde dana su bili samuraji iz tokijske skupine Katanayaichi Samurai, koji su na festivalskoj bini izveli svoj show – pravu bitku iz srednjovjekovnih japanskih vremena!
Multinacionalni tim kuhara iz restorana Antiquus, njihove kolege iz Burgers & More te sushi majstori Križanović-Bašić iz Cromarisa pripremaju hranu drugog dana desetog Tuna, Sushi & Wine Festivala na Trgu Petra Zoranića.
No,
zvijezde dana su ipak bili samuraji iz tokijske skupine
Katanayaichi Samurai, koji su na festivalskoj bini izveli svoj
show – pravu bitku iz srednjovjekovnih japanskih vremena. Ista je
to skupina koju ljubitelji filma pamte po rolama iz hit filmova
poput Tarantinovog „Kill Billa“.
Večeras
će se nastaviti u istom ritmu, pojačana nastupom grupe
Scifidelity.
U petak je pod festivalskim šatorom gost kuhar Saša Began, chef u vlastitom restoranu Labrax. Began će pripremati krokete od bakalara u panko mrvicama te kanelone s 'opasnim', ali i vrlo ukusnim plavim rakom.
Na
festivalsku pozornicu na Trgu u petak će izaći grupa
Retrodukcija.
U petak navečer, u 20 sati u klubu Arsenal počinje središnji događaj festivala - velika gala večera koja je zajednički izazov za više japanskih kuhara i nekolicine poznatih zadarskih chefova.
Dvoetažni
klub idealan je za istodobno održavanju dvaju gastronomskih
programa.
Na katu Arsenala odvijat će se služena večera zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Akinukijev tim, kao i nekoliko japanskih umjetnika, sudjeluje na festivalu nakon što mu je glavna 'osoba za vezu' između Zadra i Japana, Jelena Yamasaki, jedna od začetnica festivala sad već davne 2015. godine, objasnila o kakvom se projektu radi – povezivanju dvije daleke zemlje preko gastronomije i kulture.
Nasu
je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnog prijateljstva s
jednim hrvatskim pomorcem.
Upoznali su slučajno u mladosti u Japanu i zauvijek ostali prijatelji. Puno je puta putovao u Hrvatsku i Dalmaciju upoznavajući mediteransku kuhinju. Masterchef Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan. U ponudi njegova restorana su i probrana hrvatska vina.
Na
katu Arsenala masterchef Akinuki će sa svojim kuharima
pripremiti večeru za 300 gostiju u pet sljedova u kojima će
glavne namirnice biti tuna i brancin, naravni uzgojeni u
ovdašnjim uzgajalištima. Iz menija izdvajamo juhu Picasso, koja
je izvorni masterchefov recept i koja će biti dekorirana kao
platno slavnog slikara. Glavno jelo bit će kombinacija tune
marinirane u teriyaki umaku, brancina dimljenog na pari i škampa
uz pastu od povrća.
Paralelna gastro priča odvijat će se u parteru Arsenala koji će postati velika banket sala za mnoštvo finger food jela. Japanski chef s hrvatskom adresom, inače processing manager Jadran tune, Nobuhito Okado pripremit će čak 1.540 sushi zalogaja i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado će usto izvesti i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune.
Čak
će četvoro zadarskih chefova pripremati svoja jela na stolovima u
parteru.
Ilirijina chefica Irena Žilić će sa svojom ekipom složiti stol s dalmatinskim ribljim jelima, a ujedno će i koordinirati ovim velikim kulinarskim projektom. Mladi zadarski chef restorana Karma, Bruno Kalmeta pripremit će carpaccio od lignje s ukiseljenim motarom, arancine od sipe punjene aromatiziranim sirom, te gravlax (izvorno nordijsko jelo slično carpacciu) od hame.
Chef Tomislav Karamarko sa stalnim angažmanom u Marikomercu iz svoje će kuhinje iznijeti žličnjake od tune u kremi od celera, mnoštvo kanapea s mariniranim kozicama te košarice od parmezana punjene ribljom salatom. Karamarko i Marikomerc sudjelovat će i u kuharskom programu u subotu i nedjelju pod festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića.
Pripremat
će toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.
Poznati zadarski profesor kuharstva i freelance chef Josip Vrsaljko u Arsenalu će pripremati sendvič od orade punjen s moussom od morskog ježinca, kozica i Jakobovih kapica, sashimi od sabljarke s koromačer i narančom te tunu u Escabeche sauru.
Cijena
ulaznice za služenu večeru na katu Arsenala je 80 eura, a prodaju
se putem Ilirijine centralne prodaje slanjem upita na email
adresu: reservations@ilirijabiograd.com ili telefonski
na broj 023 383 556.
Ulaznice za parter stoje 35 eura i također su dostupne su na
stranici Ilirija Travel te na servisima Eventim i Entrio.
Vezane vijesti
-
Nedjeljni izbori za lokalnu predstavničku i izvršnu vlast, koji su počeli u 7 sati, protječu uredno i uz manja kršenja izborne šutnje, doznaje se u nedjelju prijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP)
-
Od 31. kolovoza do 5. rujna u Zadru će se okupiti svjetski stručnjaci na 35. arahnološkom kongresu
-
Održana je i Radionica smišljanja priča koju je vodio Želimir Periš, višestruko nagrađivani književnik i autor društvenih i zabavnih video igara
-
Poznati su prvi rezultati izbora za župana Zadarske županije
Izdvojeno
-
Klimatske promjene nisu izazov samo za ljude, one donose patnju i našim kućnim ljubimcima, no mi im možemo pomoći.
-
Poznati su prvi rezultati izbora za župana Zadarske županije
-
Koncept je jednostavan - ako im miris ne odgovara, manja je vjerojatnost da će se zadržati
-
Poznati su prvi rezultati lokalnih izbora za Grad Zadar i Zadarsku županiju
Reci što misliš!