
Sudionici iz cijele Europe – prerađivači vune, industrijski stručnjaci, terapeuti, dizajneri, predstavnici udruga, zdravstveni radnici i zaljubljenici u vunu – okupili su se kako bi dijelili znanja
5. Europski dan vune održan je 6. travnja 2025. godine na organskoj farmi I Casali del Pino u Rimu, u organizaciji EWE – European Wool Exchange Foundation i Gomitolorosa talijanske udruge koja se zalaže za promicanje solidarnosti, očuvanje okoliša i poticanje osobnog blagostanja.
Ovogodišnja tema Wool4Health bila je posvećena istraživanju prirodnih svojstava vune koja doprinose mentalnom, fizičkom i emocionalnom zdravlju, s naglaskom na terapijsko pletenje i korištenje vune u zdravstvenim i wellness praksama.

Događanje je bilo otvoreno za javnost, a ulaz besplatan.
Sudionici iz cijele Europe – prerađivači vune, industrijski
stručnjaci, terapeuti, dizajneri, predstavnici udruga,
zdravstveni radnici i zaljubljenici u vunu – okupili su se kako
bi dijelili znanja, prikazali proizvode i podigli svijest o
zdravstvenim dobrobitima ove prirodne sirovine.

Tijekom cjelodnevnog programa održane su prezentacije, praktične
radionice i demonstracije različitih tehnika obrade vune: pranje,
bojanje, predenje, filcanje, kukičanje, tkanje i oslikavanje
vunom. Naglasak je bio na aktivnostima koje uključuju sve dobne
skupine – od djece do starijih – kako bi se pokazala
univerzalnost vune u svakodnevnom životu i terapijskom
kontekstu.
Poseban trenutak bio je video javljanje glumice Isabelle
Rossellini, koja je svoju filmsku karijeru zamijenila životom u
prirodi te danas na svojoj farmi uzgaja kokoši i ovce te promiče
regenerativnu poljoprivredu. Rossellini je govorila o dubokoj
povezanosti između ljudi, prirode i životinja, te važnosti
očuvanja lokalnih resursa poput vune.

Europski dan vune ne samo da je slavio svestranost i bogato
naslijeđe vune, već je istaknuo i njezinu ključnu ulogu u
budućnosti održivog i zdravijeg načina života. Kroz suradnju,
edukaciju i razmjenu znanja, događaj je potaknuo dublje
razumijevanje interakcije između prirodnih materijala i ljudskog
zdravlja, naglašavajući važnost donošenja svjesnijih izbora koji
doprinose osobnom blagostanju i očuvanju okoliša.
Zanimanje je izazvala prezentacija “Vuna i sir – blago otoka
Paga”, koju su održale Ana Žunić, predsjednica udruge Volim
Vlašići, i Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača
paškog sira i direktorica marketinga Paške sirane. Kroz ovu
prezentaciju predstavile su Pag kao otok bogate tradicije, gdje
se prirodna bogatstva i stoljetni običaji isprepliću u
svakodnevnom životu.

Ana Žunić predstavila je dva važna projekta koje je udruga Volim
Vlašići provodila – “Vuna u našim aktivnostima” (2023.) i
“Vratimo vuni sjaj” (2024.) – usmjerena na rješavanje ekološkog
problema odbacivanja vune u prirodu. Kroz edukaciju, radionice i
suradnju s lokalnim vlastima, udruga nastoji uspostaviti održiv
model prikupljanja i prerade ovčje vune na otoku Pagu.
Martina Pernar Škunca predstavila je paški sir kao autentični
simbol otoka – proizvod koji odražava njegovu specifičnu
vegetaciju i stoljetnu tradiciju. Posjetitelji su imali priliku
kušati paški sir i baškotine, koje proizvode benediktinke iz
Samostana sv. Margarite iz Paga, te osjetiti duh otoka kroz
njegove okuse i mirise. U sklopu Europskog dana vune, suvenire i
nakit od vune predstavila je i Nikol Jakopic Donadić, Woolly
Handmade iz Paga.
Europski dan vune bio je više od jednodnevnog događanja – bio je
to susret ljudi koji dijele iste vrijednosti, prostor za
inspiraciju, učenje, umrežavanje i primjere dobre prakse. Dok se
vuna ponovno vraća u fokus kao vrijedan i održiv resurs, Pag se
sve snažnije pozicionira kao otok koji njeguje svoju baštinu i
hrabro gleda u budućnost.



