nije daleko!
Ove godine manifestacija Taste like...marenda započinje u Šibeniku
Prva ovogodišnja marenda održat će se u subotu, 5. travnja, na Trgu Ivana Pavla II – Maloj loži u Šibeniku, s početkom u 10 sati.
Nakon uspješne prve godine, Taste like… MARENDA nastavlja se i u novoj sezoni, s misijom očuvanja i promocije tradicije marendavanja. Prva ovogodišnja marenda održat će se u subotu, 5. travnja, na Trgu Ivana Pavla II – Maloj loži u Šibeniku, s početkom u 10 sati.
Marenda je više od obroka; ona je dio dalmatinske kulture, način života i simbol zajedništva. Ova navika obroka između doručka i ručka bila je neizostavan dio svakodnevice, posebno među radnicima u poljima, tvornicama, brodogradilištima, kao i na svim mjestima gdje su naši ljudi radili teške fizičke poslove. U prošlosti, marenda nije bila samo prilika za okrjepu, već i trenutak odmora, razgovora i druženja. Bila je to jednostavna, ali bogata tradicija koja je odražavala način života u Dalmaciji.
Kako se mijenjao način života i radne navike, marenda je postupno gubila svoju svakodnevnu prisutnost, ali srećom, i dalje je sačuvana kao važan dio gastronomske baštine. Cilj ovog projekta nije samo očuvanje tradicije, već i njezina promocija izvan lokalnih okvira.
Gastronomiju vidimo kao jedan od ključnih resursa u obogaćivanju turističke ponude i smanjenju sezonalnosti, pružajući posjetiteljima iskustvo s dodanom vrijednošću koje istovremeno donosi korist i lokalnim ugostiteljima i proizvođačima. Dugoročna vizija Taste like… MARENDA jest stvoriti prepoznatljiv brend koji će privući i lokalno stanovništvo i strane goste te se s vremenom razviti u autentičnu gastro atrakciju naše županije.
U
2025. godini na rasporedu je čak sedam marendi, i to: 5.
travnja u Šibeniku, na Maloj loži, 4. svibnja u Primoštenu, 7.
lipnja u Skradinu, 5. srpnja u Pirovcu, 2. kolovoza na Zlarinu,
6. rujna u Murteru te 4. listopada u Promini-Oklaju.
Svaki mjesec manifestacija će imati specifičnu gastronomsku temu prilagođenu sezonskim namirnicama, a marende će pripremati lokalni ugostiteljski objekti. Uz jela se, naravno, poslužuju i vrhunska vina naših lokalnih vinara, koji će se izmjenjivati ovisno o lokaciji događanja.
Da bi doživljaj bio potpun, uz dobar zalogaj i kapljicu ide i
pisma, pa će tako program uključivati i nastupe klapa,
vokalno-instrumentalnih sastava i KUD-ova.
Izdvojeno
-
U skopu Ciklusa filmova Pedra Almodóvara, od 9. do 14. srpnja šest žanrovski raznolikih filmova.
-
Festival je od svoje premijere 2015. godine bio jedinstven i atraktivan događaj, osmišljen kao spoj japanske i hrvatske gastronomije i kulture te uzgajivača tune i bijele ribe i ugostitelja sa zadarskog područja.
-
Zadar je u 26. kolu AdmiralBet ABA lige u gostima kod Dubaija poražen rezultatom 92:68 (24:15, 22:14, 24:26, 22:13)
-
Bošnjačka nacionalna zajednica Zadarske županije, Zadra i Vira uz veći broj bošnjačkih prijatelja, poslovnih partnera, predstavnika drugih nacionalnih manjina te političkih predstavnika iz Vira i Zadra, okupila se sinoć u zadarskom restoranu Grand Gastro na Bajramskom sijelu.
Reci što misliš!