od 9. do 13. travnja
Tuna, Sushi & Wine Festival se vraća na 'početne postavke', dolaze japanski chefovi i umjetnici, samuraji i Jelena Yamasaki
Festival je od svoje premijere 2015. godine bio jedinstven i atraktivan događaj, osmišljen kao spoj japanske i hrvatske gastronomije i kulture te uzgajivača tune i bijele ribe i ugostitelja sa zadarskog područja.
Povratak japanskih majstora kuhinje i japanskih umjetnika te obnova suradnje Turističke zajednice grada Zadra s Jelenom Yamasaki, idejnom začetnicom i dugogodišnjom predsjednicom Hrvatsko-japanskog društva razmjene – najvažnija su obilježja ovogodišnjeg, desetog po redu Tuna, Sushi & Wine Festivala koji će se održati od 9. do 13. travnja na Trgu Petra Zoranića i u klubu Arsenal.
To znači da se najdugovječnija gastronomsko-turistička i kulturna manifestacija koju s partnerima organizira Turistička zajednica grada Zadra vraća na „početne postavke“.
Festival je od svoje premijere 2015. godine bio jedinstven i atraktivan događaj, osmišljen kao spoj japanske i hrvatske gastronomije i kulture te uzgajivača tune i bijele ribe i ugostitelja sa zadarskog područja.
Japanski su novinari tamošnjoj javnosti predstavili Zadar kao
atraktivnu turističku destinaciju, a mi smo se ovdje pomalo
upoznavali s japanskim jelima i s tamošnjim pristupom namirnicama
i pripremi hrane. Vrlo brzo su se u Zadru počeli otvarati
restorani s japanskim i azijskim jelima, a tunjevinu s gradela
više nismo presušivali do nejestivosti.
Japanci su, također, doznali kako je Zadar grad iz kojeg im stiže vrhunska tuna. Na zadarskom se području, naime, nalaze tri najveće tvrtke za uzgoj tune u Hrvatskoj - Pelagos Net Farma, Jadran tuna i Kali tuna. I sjedište tvrtke Cromaris, najveće hrvatske firme za uzgoj orade, brancina i druge bijele ribe također je u Zadru, a njeni uzgojni su kavezi u ovdašnjem akvatoriju.
Peti višegodišnji partner festivala je zadarska tvrtka Marikomerc, jedan od najvećih distributera ribe i proizvoda iz mora u Hrvatskoj. Te će tvrtke i ove godine osigurati svoje vrhunske proizvode i tako snažno stajati iza cijelog projekta.
Središnji događaj ovogodišnjeg festivala je gala večera u zadarskom klubu Arsenal u samom središtu Zadra u petak, 11. travnja.
Gastronomsku priču večeri postavit će japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Masterchef Akiyuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice u kuhinju, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan.
Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnih privatnih prijateljstava s hrvatskim pomorcima, a zatim i tijekom višekratnih boravaka u Hrvatskoj. U ponudi njegova restorana su probrana hrvatska vina, a i vino kuće je uvijek jedno hrvatsko vino.
U nekim jelima koristi najpoznatiji hrvatski začin, a nudi i hrvatske kobasice, džemove i sl. Glavno obilježje njegova restorana je fuzija japanske i mediteranske, odnosno hrvatske kuhinje. Koja će sve jela japanski masterchef i trojica njegovih kuhara pripremati u Zadru tek treba vidjeti, ali je za očekivati ono najbolje iz njihove japansko-mediteranske gastronomske fuzije.
Glavna atrakcija večeri biti će Kaitai Show – demonstracija rezanja velike tune. I ostatak programa večeri u zadarskom Arsenalu obilježit će japanski gosti: gospel pjevačica Hikari Mukai, zatim sanshin (trožičano tradicionalno glazbalo) umjetnica Hitomi Uratani, a svoj show će izvesti samurajska skupina Katanayaichi, izuzetno popularna u Japanu i poznata po rolama u samurajskim filmovima. Pjevačica Hikari i glazbenica Uratani dio svog nastupa posvetit će legendarnom hrvatskom pjevaču Oliveru Dragojeviću u bloku Tribute to Oliver.
Open Air dio ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala održavat će se svih pet festivalskih dana ispod velikog šatora na Trgu Petra Zoranića u jutarnjim i večernjim satima s čitavim nizom različitih gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa. Jela će pripremati poznati hrvatski chefovi, a istovremeno će se u Sushi Corneru motati popularni japanski smotuljci.
Na svim događanjima će se točiti probrana vina iz zadarskog
kraja. Naime, u manifestaciju se uključilo deset najboljih
vinarija iz Zadarske županije. Program na Trgu Petra Zoranića
trajat će svaki dan od 11 do 15 sati, te u večernjim satima
od 18 sati. Večernji programi bit će obogaćeni i koncertima
hrvatskih poput nastupa sestara Husar, grupa Retrodukcija i
Scifidelity Orchestra, ali i japanskih izvođača.
Cijene ulaznica za gala večeru u Arsenalu u petak, 11.
travnja 2025. godine:
Ulaznice za zonu partera s buffet uslugom po cijeni 35 Eur po osobi možete kupiti online na ovoj poveznici
Ulaznice za mjesto za stolom tijekom gala večere na galeriji Arsenala po cijeni od 80 Eur po osobi možete kupiti putem centralne prodaje Ilirije d.d. slanjem upita na mail: reservations@ilirijabiograd.com ili telefonskim pozivom na broj 023 383 556
Vezane vijesti
-
Snažna pozitivna energija posebno se osjetila na startu na Liburnskoj obali, kad je 10 tisuća sudionika zajedno jurnulo prema boljoj budućnosti.
-
U utorak bez struje Petrčane i Kožino
-
Aktuelna državna kadetska prvakinja Jelena Lipić i predsjednik kluba BK Posedarje, Ivan Brala sudjelovali su u memorijalnom biciklističkom maratonu u čast 12 hrvatskih redarstvenika smrtno stradalih u Borovu Selu kraj Vukovara 1991. godine.
Izdvojeno
-
Jučer tijekom noći, 05. svibnja, policija je u 01,10 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u Zadru, u Ulici Grgura Barskog Zadranina na otvorenom prostoru.
-
Za sve koje zanima zvuk, akustika, glazbena produkcija i glazbena oprema Koncertni ured Zadar u okviru projekta razvoja publike Kulturvator organizira besplatnu Radionicu dobrog zvuka koja će se održati od 8. do 10. 5. u II Palače.
-
Aktuelna državna kadetska prvakinja Jelena Lipić i predsjednik kluba BK Posedarje, Ivan Brala sudjelovali su u memorijalnom biciklističkom maratonu u čast 12 hrvatskih redarstvenika smrtno stradalih u Borovu Selu kraj Vukovara 1991. godine.
-
U doba digitalne komunikacije, projekt „Zadarski mostovi od priča“ vraća nas temeljnim vrijednostima: slušanju, razumijevanju i zajedništvu.
Reci što misliš!