Događaji

đir županijom

Mlijeko polako stiže u sirane, zahuktava se proizvodnja i na Pagu

Mlijeko polako stiže u sirane, zahuktava se proizvodnja i na Pagu

Na Pagu je upravo počela sezona janjenja. No, za teške poslove stočara - sve je manje zainteresiranih.

Najpoznatiji hrvatski sir u svijetu, paški, radi se na otoku na kojem je višestruko više ovaca nego ljudi. Dvanaest sirara godišnje proizvede oko 150 tona certificiranog paškog sira.

Na otoku je upravo počela sezona janjenja. No, za teške poslove stočara - sve je manje zainteresiranih.

Pažanin Nediljko Fabijanić brine se o stadu od 215 ovaca. Zadovoljan je što su svi janjci u njegovom stadu preživjeli janjenje.

- Najgore je dok se počnu janjiti. Onda je velika obaveza s njima. A poslije kad muzemo onda nema nikakvih problema, rekao je Nediljko Fabijanić, stočar.

Njegova obitelj generacijama se bavi stočarstvom. Nediljko nasljednika nema. Na otoku na kojem je ovaca pet puta više nego ljudi, sve manje je stočara.

- Ovi mladi se ne žele baviti s tim. I to je teško, treba se ujutro rano dizati. Ja se dižem u 4 sata svako jutro. I najprije svoje ovce idem musti doma i onda dolazim tu u šest, dodaje Fabijanić.

- Ovce ne pitaju za vrijeme. I po buri i po kiši pastiri u ovo doba godine imaju pune ruke posla, govori novinarka Kristina Štrbac.

Janjci su krenuli prije desetak dana, mlijeko polako stiže u sirane, zahuktava se proizvodnja.

- Očekujemo jednu dobru sezonu i nadamo se da ćemo imati dovoljno količina budući da se susrećemo već nekoliko godina unazad s padom ovčjeg mlijeka na Pagu, pojašnjava Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškoga sira.

Svaka litra stoji po tri eura. Nestane li mlijeka, nestat će i sira.

- Po meni trebalo bi biti više poticaja baš za zaštićene poljoprivredne proizvode. Ne samo samo za paški sir, nego za cijelu tu kategoriju proizvoda jer proizvodi s oznakom izvornosti odnosno zaštićeni hrvatski proizvodi, su dio hrvatskog identiteta, nastavlja Pernar Škunca.

Više puta su apelirali i na smanjenje PDV-a na sireve, koji iznosi 25 posto.

- To bi bio najbitniji korak jer PDV na mlijeko, mliječne proizvode, sir, a sir i mliječni proizvodi spadaju u alfa proizvode u prehrani ljudi, zaključuje Šime Pernjak, voditelj proizvodnje u sirani u Kolanu.

Rast cijene paškog sira zasad nije najavljen, pa bi on i ove sezone trebao stajati četrdesetak eura po kilogramu. Za mnoge luksuz, no s obzirom na sve troškove koje Pažani imaju, za sirare opravdano.


Reci što misliš!