vrijedno priznanje
Gradonačelnik grada Paga primio oznake HOP za Benediktinski samostan Sv. Margarite
Uz Benediktinski samostan, Paška solana, jedan od najstarijih i najvažnijih proizvođača soli u regiji, također je dobila oznaku HOP za Liniju proizvoda paške soli, prepoznatu po vrhunskoj kvaliteti i neizostavnu u domaćinstvima diljem Hrvatske.
5. prosinca u Šibeniku, u sklopu konferencije Dani regionalnoga razvoja i EU fondova 2024., gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić u ime Benediktinskog samostana Sv. Margarite preuzeo je prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP) koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo za iznimne proizvode samostana.
Benediktinski
samostan Sv. Margarite primio je oznake za svoje tradicionalne
proizvode:
Paški baškotin, autentični biskvit s jedinstvenim okusom i dugom
tradicijom,
Koludrašku štriku, ručno rađenu slasticu koja oduševljava
kvalitetom i unikatnošću,
Paške rafajole, delicije od prhkog tijesta s nadjevom od
oraha,
Kolacić, mekano pecivo s aromom anisa, omiljeno među otočanima i
posjetiteljima,
Pašku čipku, vrhunsku rukotvorinu koja je simbol umjetničkog
izraza i tradicije grada Paga.
Ova priznanja koja se dodjeljuju na razdoblje od pet godina, dodatno naglašavaju važnost očuvanja izvornih otočkih proizvoda, njihov značaj za kulturnu i turističku promociju grada Paga te ističu iznimnu kvalitetu i autentičnost proizvoda samostana Sv. Margarite, koji kroz generacije čuva bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu.
Gradonačelnik Fabijanić izrazio je ponos na trud i predanost svih koji su uključeni u očuvanje paške tradicije te naglasio kako ove oznake doprinose ne samo lokalnom razvoju već i jačanju prepoznatljivosti grada Paga na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
„Iznimno sam ponosan na trud i predanost časnih sestara koje kroz svoje proizvode osim što objedinjuju autentičnost i vrhunsku kvalitetu, prenose stoljetnu tradiciju te doprinose prepoznatljivosti našeg grada. Grad Pag sada s ponosom nosi titulu s rekordnim brojem ovih prestižnih oznaka, potvrđujući svoju poziciju kao središta kulturne, tradicijske i gastronomske izvrsnosti. Ovaj povijesni trenutak dodatno potvrđuje bogatstvo otočke baštine i važnost lokalnih proizvođača u očuvanju izvornosti i kvalitete.” - izjavio je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.
Uz Benediktinski samostan, Paška solana, jedan od najstarijih i najvažnijih proizvođača soli u regiji, također je dobila oznaku HOP za Liniju proizvoda paške soli, prepoznatu po vrhunskoj kvaliteti i neizostavnu u domaćinstvima diljem Hrvatske.
Oznaku HOP dobila je i SŠ Bartula Kašića i Učenička zadruga Slani škoj za knjižicu tradicionalnih recepata „Ca, ča što se nekad kuhalo na našem otoku”, projekt „Pag na meniju” te ukrasne svijeće s mlijekom paške ovce.
Čestitamo svim dobitnicima i zahvaljujemo im što promiču vrijednosti našeg grada i otoka!
Izdvojeno
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
-
Svi koji imaju slab sluh, ali ne nose slušni aparat, trebali bi razmisliti još jednom jer je utvrđeno da pomaže ljudima da žive dulje, prema Sveučilištu Južne Kalifornije (USC).
Reci što misliš!