Događaji

spojeni osječki Donji i Gornji grad

U Osijeku otvorena promenadna šetnica uz Dravu vrijedna 13 milijuna eura

U Osijeku otvorena promenadna šetnica uz Dravu vrijedna 13 milijuna eura
Davor Javorović/PIXSELL

Novoizgrađena šetnica kojom su spojeni osječki Donji i Gornji grad uz desnu obalu rijeke Drave otvorena je u subotu u punom profilu, a u njezinu izgradnju uloženo je 13 milijuna eura.

Time je obilježen i završetak izgradnje nove, posljednje dionice obaloutvrde u Donjem gradu, od Kožare do početka nekadašnje Luke Tranzit.

Šetnicu su otvorili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade.

Otvarajući novoizgrađenu šetnicu, Radić je naglasio je san mnogih generacija Osječana bio spoj promenade, jednog od simbola Osijeka.

"Danas spajamo Donji grad, Gornji grad i Tvrđu, a taj veliki projekt napravljen je u suradnji s Hrvatskim vodama. Osim vodoutvrde, dobili smo pješačke i biciklističke staze, zeleni pojas, klupe s naslonima, a sve će biti ozelenjeno sa 157 novih stabala", kazao je Radić.

Radić je najavio i novi veliki projekt koji će se također raditi s Hrvatskim vodama - nastavak izgradnje promenade od Neptuna, kroz Retfalu sve do Višnjevca što je nova četiri kilometra vrijedna oko 20 milijuna eura.

"Izdana nam je lokacijska dozvola i u tijeku je izrada glavnog projekta", dodao je najavljujući nove kilometre, uz sadašnjih 10,5 kilometara osječke promenade.

Potpredsjednik Vlade i ministar Ivan Anušić najavio je izgradnju novog Kliničkog bolničkog centra rekavši da se započinje s procesima javne nabave i osiguranja financijskih sredstava.

Na prigodnoj svečanosti podsjetio je se Osijek administrativno ujedinio u jednu cjelinu 2. prosinca 1786 i taj se datum slavi kao Dan grada Osijeka te naglasio da i današnji datum zaslužuje ući u povijest Osijeka jer se promenadom ponovno ujedinilo Donji grad, Gornji grad i Tvrđu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković podsjetio je da se 2004. krenulo u rješavanje najteže dionice vodoutvrde u Osijeku od cestovnog mosta do vojarne Vrbik.

"Prošlo je 20 godina od početka radova na stabilizaciji korita i obale, ali kroz taj koridor provučen je i sjeverni kolektor Osijeka koji je olakšao odvodnju voda", pojasnio je Đuroković dodajući da je ulaganje u obaloutvrdu ojačalo obranu od poplava jer nema više slabih mjesta.

Prenio je i poziv Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije građanima Osijeka da se približe i žive uz Dravu.

Osječani i njihovi gosti su otvorenje šetnice obilježili laganom šetnjom promenadom, a sve je uveličano bijelo-plavim vatrometom.


Reci što misliš!