Događaji

#eko

Završena sadnja stabala u Benkovcu u sklopu ovogodišnjeg projekta Od izvora do mora

Završena sadnja stabala u Benkovcu  u sklopu ovogodišnjeg projekta Od izvora do mora

Benkovac, 22. listopada 2024. - Sadnjom drveća na lokaciji Poljana Zrinskih i Frankopana u naselju Barice svečano je obilježen završetak sadnje u Benkovcu, jednom od tri pobjednička grada ovogodišnjeg izdanja Od izvora do mora, projekta koji za cilj ima podizanje svijesti o odgovornom odlaganju ambalažnog otpada i važnosti zaštite okoliša.

Projekt Od izvora do mora, čiji su organizatori Coca-Cola, Konzum, Udruga gradova i Jutarnji list, svojim je dolaskom podržao Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca, koji je tom prilikom izjavio: „Grad Benkovac se s pravom ponosi svojom pobjedom u projektu Od izvora do mora jer je pokazao iznimnu predanost očuvanju okoliša i aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u ostvarivanju ciljeva zaštite prirode.

U sklopu sportsko-rekreativne zone naselja Barice u Benkovcu od danas će rasti 30 novih japanskih trešanja, vrste koja je vrlo otporna na gradska onečišćenja pa ju stoga često nalazimo u većim gradovima. 

Ovom sadnjom u Gradu Benkovcu podižemo i svijest građana o važnosti brige za okoliš, osiguravamo više zelenih površina i hlada, omogućuje se sklonište različitim životinjskim vrstama, doprinosi se očuvanju bio-raznolikosti, a time se podiže i kvaliteta života građana Grada Benkovca.

Svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a
ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Cilj nam je potaknuti građane Grada Benkovca da zasade što više drveća kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, te spoznaju vrijednosti i važnosti postojanja šuma koje nam svima omogućavaju kvalitetniji i zdraviji život“, te dodao da svaki čovjek u životu treba zasaditi barem jedno drvo. „Danas imaš sadnicu, sutra obrežeš, prekosutra zaliješ, i stalnom pažnjom čuvaš svoj odnos sa prirodom, na ponos Gradu Benkovcu i građanima koji će dospjeti u hlad“, rekao je gradonačelnik Tomislav Bulić.

Aleksandra Todorović, rukovoditeljica odnosa sa zajednicom i kupcima u Coca-Coli HBC Adria, izjavila je: „Projekt Od izvora do mora nastao je kao rezultat naših promišljanja o izazovima ambalažnog otpada u okolišu.

Pokrenuli smo ga 2018. godine s ciljem da skrenemo pozornost na važnost odgovornog upravljanja otpadom. Iako je ambalaža neizostavan dio naših života, ambalažnom otpadu nije mjesto u prirodi.

Kako bismo dodatno unaprijedili projekt i pratili trendove na području održivosti, prošle godine smo odlučili proširiti ga na sadnju drveća u urbanim sredinama, kako bi utjecali
na smanjenje CO 2 i snižavanje temperature zraka u gradovima. Čestitamo svim pobjedničkim gradovima, a naročito Benkovcu u kojem smo danas u ovom sportskom kompleksu sadnjom stabala japanske trešnje obilježili završetak projekta.“ Ana Šupe, direktorica regije Jug 1 u Konzumu, izjavila je: „Već treću godinu zaredom dio smo projekta Od izvora do mora zahvaljujući kojem imamo priliku zajedno širiti svijest o zaštiti okoliša.

Čestitamo organizatorima na još jednoj uspješno odrađenoj kampanji, kao i gradovima koji će dobiti novo mjesto na kojem će stanovnici moći uživati u zelenilu. Podrška projektu u skladu je s Konzumovom trajnom usmjerenosti održivom poslovanju, a kao društveno odgovornoj kompaniji važno nam je da budemo Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. za proizvodnju, prodaju i distribuciju bezalkoholnih pića članica Skupine Coca-Cola HBC Društvo je upisano u registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod brojem 080026895, OIB 00228269289. Temeljni kapital društva iznosi 3.408.189,00 eura i uplaćen je u cijelosti.


Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto.

Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti
reciklirati. U proteklih deset godina samo uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila prošle godine kada je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce.


Reci što misliš!