Događaji

#pročitajte

Stara maslina Kaštela: Obrana kaštelanska ljepotica, očekuje se oko 300 kg ploda

Stara maslina Kaštela: Obrana kaštelanska ljepotica, očekuje se oko 300 kg ploda
Ivana Ivanović/PIXSELL

Tradicionalna berba Stare masline u Kaštel Štafiliću održala se danas, nakon što je prošlog tjedna berba odgođena zbog kiše. Stara kaštelanska ljepotica i ove godine daje rekordan urod, a visoke temperature krajem listopada pogodovali su berbi.

Oko stare masline prikupio se veliki broj djece, što vrtićke što školske dobi, a pridružili su im se i studenti.

Berbu masline stare 1500 godina organizira Društvo "Bijaći" u suradnji s Gradom Kaštela, TZ Kaštela, Sveučilištem u Splitu, JU "More i krš", udrugom "Mastrinka", Muzej grada Kaštela, SŠ "Braća Radić" i OŠ "Bijaći".

Stara maslina je u izvrsnom stanju, jedan manji dio ploda je otpao sa stabla tijekom kišnog perioda. Maslina nije tretirana nikakvim pesticidima, čak nije vršena zaštita protiv maslinovog moljca, zato što nije prioritet plod i maslinovo ulje nego očuvanje masline.

Plodovi će se preraditi u maloj obiteljskoj uljari "Crnoči", a poslijepodne će se obaviti sanitarna zaštita od bolesti koju će obaviti tvrtka CIAN d.o.o.

Kako doznajemo od Sveučilišta Split, prijediplomskog studija Mediteranskih poljoprivreda, koji su u berbi bili stručna podrška, Stara maslina bi ove godine mogla imati oko 300 kg ploda.

"U Kaštelima imamo prastaru maslinu staru više od 1500 godina. Od nje dobivamo ulje, a od njezinog lišća čaj koji se koristi u ljekovite svrhe. Njezino ulje i čaj naši su suveniri. Za Kaštela je ova maslina ne samo simbol povijesti poljoprivrede ovdje nego jedna izuzetno zanimljiva turistička atrakcija s koje kreće većina turističkih tura. Stara maslina je jedna od prepoznatljivosti grada Kaštela i zato je posebno njegujemo i koristimo u promociji, ne samo preko suvenira, već se i podaci o njoj mogu pronaći u brošurama i web stranici Turističke zajednice grada Kaštela", kazala je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.


Reci što misliš!