Događaji

#živi svjet

Eko projekt povratka vjeverica u najveći đakovački perivoj

Eko projekt povratka vjeverica u najveći đakovački perivoj
Igor Kralj/PIXSELL

U cilju povratka populacije autohtonih vjeverica u višestoljetni, najveći đakovački perivoj – Strossmayerov park, uz katedralu sv. Petra i Nadbiskupski dvor, proljetos su u tu zelenu oazu grada puštene dvije ženke, a u petak im se pridružio i vjeverac.

Nastavak je to projekta KorZoo Đakovo – Zeleno srce grada, kojeg zajednički provode Grad Đakovo i Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.

"Poput dviju ženki, i mladi mužjak će prvo mjesec dana provesti u za to namijenjenoj nastambi, a potom biti pušten na otvoreno u Strossmayerovom perivoju", rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz-Šola.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova izradila je nastambu za vjeverice čija je populacija posljednjih godina bila potpuno nestala iz navedenog perivoja, a po kojoj je on bio poznat. Učenici đakovačke Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića izradili su još prije 10 hranilica za vjeverice, postavivši ih na više lokacija po perivoju.

Postavljene su i prigodne info-ploče.

Kao i dvjema ženkama, kojima su građani dali ime Dora i Tena, i vjevercu su ime odabrali Đakovčani – Đuka.

Ovaj đakovački projekt drugi je takav projekt na području Hrvatske, a sastavni je dio aktivnosti Grada Đakova usmjerenih ka revitalizaciji njegovih parkova.


Reci što misliš!