Događaji

arca

Mladi inovatori Toni Dumančić i Luka Relja nagrađeni zlatnom i srebrnom medaljom

Mladi inovatori Toni Dumančić i Luka Relja nagrađeni zlatnom i srebrnom medaljom

Društvo inovatora “ Faust Vrančić” Šibenik, sudjelovalo je na 22. međunarodnoj izložbi inovacija - ARCA i 15. Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi prehrambenoj industriji - AGRO ARCA 2024.

Izložba je održana  od 10. - 12. listopada 2024. u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, na kojoj je predstavljeno oko 300 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada.

Predstavljeni su rezultati rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-up tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, SAD-a, Katara, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije .

U sklopu izložbe održan je Inovacijski forum na temu: "Inovacije kao poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske".

Izložbe inovacija ARCA i AGRO-ARCA već godinama po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promoviraju i promiču inovatorstvo i inovacije i jedno su od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA.

Na izložbi su predstavljene dvije inovacije mladih članova Društva , Luke Relje i Tonija Dumančića.

Luka Relja, student prve godine na FER U Zagrebu, predstavio je svoju inovaciju

OMNIHOMEE BAND, uređaj veličine pametnog sata koji olakšava upravljanje smart home uređajima. Ima ugrađen akcelerometar, žiroskop, magnetometar i barometar te sa UWB senzorom izračunava gdje se u prostoriji pojedina osoba ili uređaj nalazi.

Upravljanje uređajima omogučeno je samo okretanjem ruke prema njima, puno brže od otvaranja aplikacije na pametnom telefonu.

Ova inovacija je nagrađena srebrenom medaljom.

Toni Dumančić, učenik drugog razreda srednje tehničke škole u Mostaru, predstavio je inovaciju CHAINVERIFY- decentralizirani sustav za verifikaciju dokumenata.

Sustav kpristi blockchain tehnologiju kako bi omogućio sigurno, transparentno i učinkovito izdavanje i provjeru dokumenata. Eliminira se potreba za centraliziranim poslužiteljima, dok korisnici zadržavaju potpunu kontrolu i dostupnost svojim dokumentima.

Ova inovacija je nagrađena zlatnom medaljom.

 


Reci što misliš!