Događaji

9. listopada

U PD Paklenica predavanje o građanskoj znanosti u službi zaštite prirode uz predstavljanje mobilne aplikacije

U PD Paklenica predavanje o građanskoj znanosti u službi zaštite prirode uz  predstavljanje mobilne aplikacije

U suradnji s PD Paklenica, udruga „Eko-Zadar“ organizira predavanje „Građanska znanost (citizen science) u službi zaštite prirode Zadarske županije“. Predavanje će se održati u prostorijama PD Paklenica u ulici Majke Margarite 6 u Zadru u srijedu 9. listopada 2024. s početkom u 20 h.

Predavačica je Taida Garibović MSc Ekologije krajobraza i zaštite prirode, idejna autorica aplikacije. U sklopu predavanja bit će predstavljena mobilna aplikacija Citizen science, njezina svrha i način korištenja.

Aplikacija je podloga za izgradnju Mreže volontera zaštitara prirode čija je svrha uspostaviti  građanski monitoring stanja u prirodi, počevši od amaterskog prikupljanja bitnih ekoloških i bioloških podataka.

Prilagođena je za operativne sustave iOS (iPhone) i Android, a putem ove aplikacije volonteri sudjeluju u amaterskom prikupljanju bitnih ekoloških i bioloških podataka na području Obrovca i Benkovca te općina Novigrad, Posedarje i Jasenice, područja koja obuhvaćaju zaštićeni lokalitet (kanjon Zrmanja) i Natura 2000 područja.

Riječ je o primjeni koncepta tzv. građanske znanosti (citizen science). Aplikacija je nastala su sklopu projekta „B.Ready – Snažne udruge za otpornu zajednicu, a predavanje se održava u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ kojeg financira Zadarska županija u ukupnom iznosu od 2.000,00 EUR.

Projekt je financiran  temeljem javnog poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu na poziciji Upravnog  odjela za hrvatske branitelje,  udruge, demografiju i socijalnu politiku – područje promicanja vrijednosti Domovinskog rata i antifašističke borbe, promicanje vrijednosti građanskih inicijativa, Ustavom zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda.


Reci što misliš!