Događaji

#slavlje

U Vukšiću proslavljena svetkovina sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika župe

U Vukšiću proslavljena svetkovina sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika župe

Koncelebriranim euharistijskim slavljem u nedjelju, 29.rujna proslavljena je svetkovna sv. Mihovila u župnoj crkvi u Vukšiću. Svečano misno slavlje preslavio je fra Ante Akrap profesor na KBF- a u Splitu, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem, brojnim župljanima i hodočasnicima iz okolnih mjesta.

Pjevanje je predvodio mješoviti crkveni zbor s poznatim pučkim tradicionalnim
pjevanjem mise. Srpski teroristi su 27. rujna 1991., dva dana prije blagdana sv. Mihovila, okupirali Vukšić, zapalili župnu Crkvu sv. Mihovila i minirali dvije mjesne Crkve sv. Kate. Tijekom okupacije mučki su ubili devet nevinih civila, mahom starije dobi. Žrtve nisu imale moć obraniti se, a htjele su samo ostati na svom mjestu, u svojoj Domovini, na svom kućnom pragu.

Ruka pravde do danas nije sustigla i kaznila zločince, a mještani iskreno vjeruju jedino u Božju pravdu. Crkva sv. Mihovila obnovljena je 1996., a 2008. dobila je nova zvona. Prošle su 33 godine od dana kada su se Vukšićani nakon godina progonstva vratili u svoje pusto i razrušeno selo.

Fra Božo Mandarić zahvalio je fra Anti Akrapu na predivnoj propovijedi, kao i svim nazočnim vjernicima koji su uveličali proslavu svetkovine sv. Mihovila.

Nakon mise vjernici su položili cvijeće i upalili svijeće na grobovima svojih pokojnika. Vukšićani su kao pravi domaćini, zajedno sa svojim gostima uz bogat
obiteljski blagdanski stol proslavili svetkovinu sv.Mihovila.


Reci što misliš!