Događaji

#preporuka

Otvoren Festival tolerancije, evo što nas sve očekuje danas

Otvoren Festival tolerancije, evo što nas sve očekuje danas
Šime Zelić/PIXSELL

18. Festival tolerancije održava se od 26. do 29. rujna na 3 zadarske lokacije, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru te u II PALAČE - Providurovoj i Kneževoj.

Svi programi besplatni su za posjetitelje u HNK Zadar, preko projekcija filmova pa do predstavljanja izvrsnih gostujućih festivala u sklopu programa Festival Market, u II Palače.

HNK Zadar: Svečano otvoren 18. Festival tolerancije HNK Zadar: Svečano otvoren 18. Festival tolerancije

I nakon gotovo dva desetljeća od osnutka Festivala tolerancije, nužno je pričati o toleranciji, poručila je u četvrtak navečer na otvorenju 18. Festivala tolerancije u Zadru u Hrvatskom narodnom kazalištu njegova osnivačica i direktorica Nataša Popović.

"Prije osamnaest godina mislili smo da nećemo biti potrebni i nakon osamnaest godina. Nažalost, s obzirom na to što se sve događa u svijetu, ovakvi su festivali više nego potrebni. Kroz umjetnost progovaramo o ljudskim sudbinama", dodala je.

Popović je kazala da je Festival tolerancije prvi počeo postavljati na velika platna temu holokausta. "No onda je počeo uvoditi neke druge teme koje nisu bile na filmskom platnu često vidljive. Ono što nama kao društvu nedostaje jesu poštovanje, ljudski razgovor i humanost. Jako me boli kada vidim kako neki ljudi reagiraju na izbjeglice jer prije tridesetak godina i mi smo bili izbjeglice", ustvrdila je.

Podsjetila je da su pokrenuli prvu izvaninstitucionalnu edukaciju o holokaustu, a danas rade na edukaciji o integraciji izbjeglica, inkluziji osoba s invaliditetom, prevenciji vršnjačkog nasilja. To su teme koje obilježavaju ovo osamnaesto izdanje festivala, poručila je Nataša Popović,

Jedan od selektora festivalskoga programa Boško Picula kazao je da mu je drago što se festival održava u Zadru, gradu koji je proživio najteže sukobe i u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu i gdje je pojam tolerancije zapravo pojam života kao takvog.

Svečanom otvorenju festivala prisustvovali su, među ostalima, britanski veleposlanik u Hrvatskoj Simon Thomas i predstavnica UNHCR-a Hrvatska Anna Rich, koja je naglasila da Festival demokracije godinama podiže svijest o izbjeglicama, promiče ljudska prava i njeguje kulturu dijaloga, učenja i empatije.

Festival je otvorio gradonačelnik Zadra Branko Dukić, koji je istaknuo da je pred publikom festival koji promiče mir, svjesno društvo i društvo uvažavanja.

Prve večeri prikazan je norveški igrani film „Ljubavi“ koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma osvojio čak tri nagrade, a u četverodnevnom programu bit će ih ukupno 28, dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih, koje su izabrali selektori Snježana Tribuson i Boško Picula uz umjetničku savjetnicu Dinu Pokrajac.

Uz premijerne filmove, održavat će se edukacije za djecu i mlade, kao i Tolerance Talk rasprave nakon filmova s relevantnim stručnjacima. Na 18. izdanju vraća se Festival Market, platforma koja povezuje filmsku industriju i zajednicu, a kao novitet najavljena je nagrada publike za najbolji film festivala.

Svi festivalski programi u Providurovoj i Kneževoj palači te u Hrvatskome narodnom kazalištu su besplatni.

Organizatori festivala su Udruga Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba te Centar nezavisne kulture (Kino Zona) iz Zadra.

Generalni pokrovitelj festivala je Grad Zadar, a partneri UNHCR Hrvatska, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Zadarska županija, Turistička zajednica Grada Zadra, britansko veleposlanstvo, Ured za udruge hrvatske vlade i Maraska d.d.

U petak filmske projekcije, Artematizacija: edukacija o izazovima s kojima se suočavaju djeca izbjeglice, Tolerance Talk rasprava o integraciji izbjeglica vršnjačkog nasilja i puno više!


Reci što misliš!