Događaji

od 29. rujna do 7. listopada

Devetnica u čast sv. Šime, zaštitnika grada Zadra započinje u nedjelju

Devetnica u čast sv. Šime, zaštitnika grada Zadra započinje u nedjelju

Devetnica u čast sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, u crkvi sv. Šime u Zadru započinje u nedjelju, 29. rujna i traje do uočnice blagdana sv. Šime u ponedjeljak, 7. listopada.

Prvi dan Devetnice, u nedjelju, 29. rujna, misna slavlja u 8.30 i u 10 sati predvodi don Damir Šehić, upravitelj svetišta sv. Šime. Od ponedjeljka, 30. rujna do subote, 5. listopada, misna slavlja tijekom Devetnice su svaki dan u 19 sati i predvodi ih drugi svećenik.

U ponedjeljak, 30. rujna, utorak, 1. listopada i srijedu, 2. listopada, misna slavlja predvode profesori s KBF-a u Splitu: mr. don Ivo Bezina, dr. don Ivan Bodrožić i dr. fra Ante Akrap. U četvrtak, 3. listopada, misno slavlje predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, dekan KBF-a u Splitu. U petak, 4. listopada, misu predvodi mons. Šime Perić iz Zadra, a u subotu, 5. listopada, don Ivan Šibalić, SDB, studentski kapelan u Zadru. U nedjelju, 6. listopada, misno slavlje predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik Krašića i dekan. U ponedjeljak, 7. listopada, misu u 8,30 predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Svečanu Večernju na uočnicu svetkovine, u ponedjeljak, 7. listopada, s početkom u 19 sati, u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.  

Na svetkovinu sv. Šime, u utorak, 8. listopada, svečano prijepodnevno misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Svečano večernje koncelebrirano slavlje u 19 sati predvodi požeški biskup Ivo Martinović.

Na blagdan sv. Šime mise su još u 7 i 8.30 sati, a misu s blagoslovom djece u 17 sati predvodi don Damir Stojić.

Tijelo sv. Šime nalazi se u škrinji iznad glavnog oltara u crkvi sv. Šime.

U osmini nakon blagdana, od srijede, 9. do srijede, 16. listopada, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima.

U srijedu, 9. listopada, misno slavlje s osobitom nakanom za bolesne predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme mise će se podijeliti i sakrament bolesničkog pomazanja.

U četvrtak, 10. listopada, svečano misno slavlje u svetištu sv. Šime u 19 sati predvodi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.   

Tijekom Osmine, od petka, 11. listopada do utorka, 15. listopada, misa u crkvi sv. Šime je u 8 sati. U utorak, 15. listopada, nakon mise u 8 sati će biti izložen Presveti oltarski sakrament za 40-satno klanjanje.

Osmina od svetkovine sv. Šime završava u srijedu, 16. listopada, završetkom 40-satnog klanjanja i misom u 19 sati sa svečanim Tebe Boga hvalimo koje predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Susret svetog Šimuna i Isusa opisan je u Lukinom evanđelju (Lk 2, 22 – 35).

Marija i Josip došli su u jeruzalemski hram prikazati Isusa četrdeseti dan od njegovog rođenja. Prorok Šimun je tada u djetetu Isusu prepoznao iščekivanog Mesiju i rekao da je Isus „Svjetlo na prosvjetljenje naroda, slava puka svoga Izraelskoga. Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan“, a Mariji je prorokovao: „I tebi sâmoj će mač probosti dušu, da se razotkriju namisli mnogih srdaca”.


Reci što misliš!