Događaji

kolijevka kineske civilizacije

Izaslanstvo pokrajine Henan na Sveučilištu u Zadru

Izaslanstvo pokrajine Henan na Sveučilištu u Zadru
UNIZD

Sveučilište u Zadru danas je posjetilo izaslanstvo provincije Henan, pokrajine s oko 100 milijuna stanovnika, koja se smatra kolijevkom kineske civilizacije.

Među gostima koji su stigli u posjet rektoru prof. dr. sc. Josipu Faričiću i prorektorima, kako bi se stvorili mostovi prijateljstva i potpisao sporazum o suradnji, bili su Yang Mengya, prorektor Sveučilišta Henan te potpredsjednik Pokrajinskog odbora Henan Kineske narodne političke savjetodavne konferencije Dai Bohua.

Izaslanstvo pokrajine Henan posjetilo Sveučilište u Zadru Izaslanstvo pokrajine Henan posjetilo Sveučilište u Zadru

Rektor Faričić predstavio je dugu sveučilišnu tradiciju Zadra i samo Sveučilište, koje uz tradicionalne humanističke studije razvija i one iz prirodnih znanosti. Na Sveučilištu je, u suradnji s Konfucijevim institutom, studentima omogućeno učenje kineskog jezika, a važna znanja o Kini mogu se dobiti i na studiju geografije.

- Nadamo se da bismo mogli fizički ili online uključiti i vaše nastavnike, da našim studentima održe predavanja na engleskom jeziku. Naravno, bilo bi izvrsno kada bismo im omogućili da s izvornim govornikom uče jezik i upoznaju se s vašom bogatom kulturom, a da neki od njih dobiju i mogućnost studiranja u Kini, rekao je Faričić.

Prorektor Mengya istaknuo je kako na Sveučilištu Henan studira oko 50 tisuća studenata. Kako je ova provincija poznata po visoko razvijenoj poljoprivredi, usmjereni su na znanja iz tre djelatnosti, ali i AI tehnologije te obnovljivih izvora energije.

Pokrajina i njezin glavni grad Zhengzhou sa svojih 12 milijuna stanovnika izvrsno su povezani s inozemstvom te nude dobre prilike za studiranje stranim studentima. Što se tiče njihovih studenata, pokrajina Henan pokriva sve troškove boravka na inozemnim sveučilištima.

- Možemo krenuti s malim koracima, razmjenom studenata jer smo uvjereni kako bi mnogi naš mladi ljudi voljeli studirati u ovako lijepom gradu. Pozivamo vas da nas posjetite i da produbimo danas započetu suradnju, rekao je Mengya.

Nakon potpisivanja sporazuma u suradnji razmijenjeni su prigodni pokloni, a izaslanstvo Henan darovalo je Sveučilištu zanimljiv prikaz povijesti kineske pokrajine otisnut na platnu.


Reci što misliš!