Događaji

lijepe vijesti

Počeli radovi na sanaciji crkve sv. Nikole u Povljani

Počeli radovi na sanaciji crkve sv. Nikole u Povljani

Predromanička crkva sv. Nikole je u sklopu starog groblja locirana na jugozapadnom dijelu Povljane uz samu obalu. Zaštićeno je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Po svojoj tipologiji spada u ranosrednjovjekovne tj. ranoromaničke dalmatinske sakralne spomenike nastale od 9. do 11. stoljeća. Crkva je građena jednostavnom vanjštinom i arhitektonski bogatom unutrašnjosti.

Radovi od 1986. do 1991. godine na sanaciji crkve obuhvaćali su konstruktivnu sanaciju krovišta od kamenih ploča. Sanirana su oštećenja na pročelju i crkva je ožbukana. Zub vremena i nebriga ostavili su znatnih tragova propadanja u unutrašnjosti. Građevina je u iznimno lošem stanju i postojao je rizik od urušavanja pa je prije nekoliko godina pokrenuta aktivnost za njeno uređenje.

Na temelju istaknute potrebe za obnovu građevine, Općina Povljana je uz stručnu pomoć Konzervatorskog Odjela u Zadru počela s aktivnostima kako bi se crkva obnovila. Općina Povljana pristupila je izradi dokumentacije te su ishođeni Posebni uvjeti Konzervatorskog Odjela u Zadru. Projekt je izradila tvrtka Ambijent SM d.o.o iz Zadra koja i obavlja stručni nadzor. Nakon provedenog natječaja Općine Povljana, izabrana je tvrtka Akroterij d.o.o. iz Zadra, koja će izvesti radove na sanaciji crkve.

Predviđeni radovi obuhvaćaju konstruktivnu sanaciju i restauraciju građevine te su procijenjeni na vrijednost od 51.000,00 EUR-a. Planirano razdoblje provedbe programa je od 1. veljače do 20. prosinca 2024. godine.

U provođenju Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu, Ministarstvo kulture osiguralo je sredstva Općini Povljana u iznosu od 30.000,00 EUR-a za financiranje programa zaštite i očuvanja crkve sv. Nikole.

Provedbom radova omogućit će se stavljanje crkve na raspolaganje lokalnoj zajednici u svrhu njezine kulturne i turističke valorizacije te se očekuje kako će njezinom upotrebom obogatiti ponuda Općine Povljane. Također, posvećenjem crkve vratit će joj se prvotna funkcija i omogućiti okupljanje vjernika.

 


Reci što misliš!