Događaji

2024 Evolution and Development of Nervous Systems

Vodeći svjetski znanstvenici u Zadru raspravljaju o neuralnom razvoju, evoluciji mozga…

Vodeći svjetski znanstvenici u Zadru raspravljaju o neuralnom razvoju, evoluciji mozga…
UNIZD

Gotovo 170 vodećih znanstvenika iz cijelog svijeta koji se bave razvojem i evolucijom mozga od danas do četvrtka sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji 2024 Evolution and Development of Nervous Systems, koja se održava na Sveučilištu u Zadru, u suradnji sa Sveučilištem Yale i Cajal Clubom.

Program konferencije uključuje 34 izlagača i voditelje rasprava iz institucija i organizacija s gotovo svih kontinenata, usmjeravajući se na najnovija dostignuća u ovom području.

Otvorena konferencija 2024 Evolution and Development of Nervous Systems

Jedan od organizatora, ugledni svjetski neuroznanstvenik i promotor rodnog Zadra prof. dr. sc. Nenad Šestan, redoviti profesor Yale University i počasni doktor Sveučilišta u Zadru, zahvalio je na srdačnom prijemu domaćinima, rektoru Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josipu Faričiću, prorektoru prof. dr. sc. Zvjezdanu Peneziću, svim kolegama iz Organizacijskog odbora, posebice svojim suradnicama Martini Glavan i Ivi Salamon.

- Sve su ovo vrhunski stručnjaci i mogu reći da ja u svojoj dosadašnjoj znanstvenoj karijeri nisam sudjelovao na ovakvom skupu. Na njemu će se najviše raspravljati o mehanizmima razvoja mozga i zašto u stanjima poput autizma ili shizofrenije dolazi do promjena u mozgu, kaže Šestan.

Dobrodošlicu sudionicima, među kojima je bio i bard hrvatske neuroznanosti akademik Ivica Kostović, poželio je rektor Faričić, koji ih je upoznao s poviješću i položajem Zadra i njegovog sveučilišta.

- Ponosni smo na pet stoljeća sveučilišne tradicije u ovom gradu, koji je kroz povijest bio važno obalno središte na dodiru otoka i planinskog lanca u zaleđu. U takvom položaju on je bio prostor razmjene ne samo dobara, nego kulture, religije i ideja. Naše sveučilište je utemeljeno na društvenim i humanističkim znanostima, no u posljednje vrijeme radi iskorak u prirodne znanosti te su i ovakva događanja jedan doprinos takvom usmjerenju, istaknuo je Faričić.

Prvog dana konferencije tema je bila „Mehanizmi i modeliranje neuralnog razvoja“, a kroz sljedeća dva dana obradit će se neuralna regulacija gena i kromatin, evolucija i razvoj korteksa primata i ljudi, evolucija mozga, tijela i ponašanja itd. Tijekom konferencije sudionici će se moći upoznati sa zadarskom kulturnom i prirodnom baštinom.


Reci što misliš!