Kultura

KNJIGA NA DAR

Učenici Hrvatske nastave u Mainzu dobili poklon od zadarskih pisaca i ilustratora

Učenici Hrvatske nastave u Mainzu dobili poklon od zadarskih pisaca i ilustratora
fenix

Učenici Hrvatske nastave u Mainzu koje vodi učiteljica Ivona Dujmović nedavno su na dar dobili nekoliko knjiga zadarskih pisaca i ilustratora.

S velikom radošću svoje knjige darovali su im dječja spisateljica iz Zadra Mirjana Mrkela, ilustrator Marin Franić, pisac Frane Herenda i logopetkinja i autorica slikovnice “Kako su slova stvorila riječi” Petra Marušić, prenosi Fenix.

– Među djecom koja pohađaju Hrvatsku nastavu ima i one koja dobro ne razumiju i ne govore hrvatski jezik, takva djeca najčešće dolaze iz miješanih brakova gdje i taj jedan roditelj koji bi trebao govoriti hrvatski jezik s djetetom kod kuće, razgovara na njemačkom jeziku pa su knjige iz domovine uvijek dobrodošle, rekla je učiteljica Hrvatske nastave u Mainzu Ivona Dujmović.

Posljednjih godina i desetljeća Hrvatsku je teška srca napustilo na tisuće ljudi. Nastanili su se po svijetu, između ostalog i u Njemačkoj, gdje grade svoje živote i stvaraju obitelji. Generacije hrvatske djece se rađaju u Njemačkoj, rastu, obrazuju se, žive i postaju građani s njemačkim putovnicama, ali nose hrvatska imena i prezimena.

Međutim, kaže Ivona Dujmović, ta fizička distanca prema domovini naših/ovdašnjih hrvatskih naraštaja, ne mora nužno biti opečaćena i identitarna kulturološkom otuđenošću od domovine i podrijetla predaka.

Zbog toga svaka prilika koja dolazi iz domovine je dobrodošla, pa su tako hrvatska djeca u Mainzu s oduševljenjem dočekala knjige koju su im poslali dječje spisateljice iz Zadra Mirjana Mrkela i Petra Marušić,  ilustrator Marin Franić i pisac Frane Herenda.

Mirjana Mrkela je priznata dječja književnica. Piše romane, drame, priče, pjesme i reportaže. Tekstovi su joj objavljivani i u dječjim časopisima i časopisima za slijepe. Godine 2013. dobila je nagradu Grigor Vitez, najstariju hrvatsku nagradu za dječju književnost i ilustraciju, a koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Djeca koja u Mainzu pohađaju hrvatsku nastavu, dobila su njezinu knjigu “Optimist oko Zadra” koju je ilustrirao zadarski ilustrator Marin Franić.


Reci što misliš!