Događaji

#info

Budućnost privatnih iznajmljivača pod novim zakonskim regulativama: Izazovi i perspektive

Budućnost privatnih iznajmljivača pod novim zakonskim regulativama: Izazovi i perspektive
Grgo Jelavic/PIXSELL

Kako se ova turistička sezona polako privodi kraju, budućnost privatnih iznajmljivača postaje sve nesigurnija zbog najavljenih novih zakonskih regulativa.

Ograničavanje gradnje novih apartmana, uvođenje strožih uvjeta za one koji se žele baviti tim poslom, te najava većih poreznih opterećenja, zabrinjavaju mnoge građane koji se bave privatnim iznajmljivanjem. Iako betonizacija obale zbog izgradnje apartmana predstavlja problem, okrivljavanje samo privatnih iznajmljivača za sve nedostatke hrvatskog turizma bilo bi prejednostavno, pogotovo ako se nove zakonske mjere jednako primijene na sve iznajmljivače.

Direktorica Turističke zajednice grada Zadra, Iva Bencun, ističe da je važno razlikovati domaćine od iznajmljivača, te da pri donošenju novih mjera treba uzeti u obzir ulogu privatnih iznajmljivača u razvoju turizma. "Hrvatskoj, pa tako i Zadru, potrebno je više hotela", dodaje Bencun, ali ističe kako taj proces ne ide brzo, što je jasno na primjeru zadarskog hotela Hyatt, koji još uvijek nije otvorio svoja vrata.

Bencun naglašava kako ne smijemo zaboraviti da su privatni iznajmljivači, odnosno domaćini, bili ključna snaga našeg turizma, te da se prilikom promjena u turističkoj politici mora voditi računa o njihovoj važnosti.

Nove zakonske regulative trebale bi uzeti u obzir razlike među iznajmljivačima i prepoznati vrijednost koju domaćini donose lokalnim zajednicama, jer oni ne predstavljaju samo smještajnu ponudu, već i kulturni identitet i gostoprimstvo koje privlači posjetitelje.

 


Reci što misliš!