Događaji

Vinfest

Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu Sjeverne Dalmacije uvod u 15. Vinfest Benkovac

Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu Sjeverne Dalmacije uvod u 15. Vinfest Benkovac
Mihovil Mijo Brkić

Nije trebalo puno inicijative da se organizira 1.Konferencija na temu: ˝Izazovi u vonogradarstvu i vinarstvu Sjeverne Dalmacije˝ u Benkovcu, iako je za takvo što bilo potrebno uložiti jako puno truda i energije od strane organizatora.

Ako je i bilo sumnje da će organizacija pasti na ispitu, konferencija se pokazala iznimno uspješnom, jako zanimljivom i krajnje korisnom, a održana je 4. srpnja 2024. godine u Domu kulture u Benkovcu, na opće oduševljenje svih.

Već ranije je planirano da se konferencija održi u sklopu tradicionalnog Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac˝ koja je ove godine imala svoj jubilej, 15 godina održavanja, a kako bi ta manifestacija, na neki način imala i svoj edukativni karakter.

Samoj konferenciji nazočili su i gosti iz Portugala, točnije iz općine Alenguer s kojom je Grad Benkovac još 2017.godine potpisao sporazum s jedinstvenim ciljem razmjene znanja i provedbe aktivnosti na području vinarstva i vinogradarstva, te očuvanja, razvoja i promicanja autohtonih sorata vinove loze i njihovih vina.

Na šestu obljetnicu njegova potpisivanja, prošle je godine u razdoblju od 22. do 25.lipnja u Alengueru, boravilo izaslanstvo Grada Benkovca koje je predvodio gradonačelnik Tomislav Bulić. Tada se stvorila ideja o priključenju novih partnera, kako bi se već sutradan, 5.srpnja potpisao dodatak spomenutom sporazumu, kojem su se pridružili i partneri iz BiH, točnije iz Grada Ljubuški.

Stoga su na konferenciju stigli i partneri iz tog hercegovačkog grada koje je predvodio gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić. Konferencija je imala svoj sadržajan program u čijem su prvom dijelu s pozdravima svim nazočnima u dvorani obratili gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, koji je ujedno proglasio konferenciju otvorenom, a nakon toga obratili su se i veleposlanica Portugala u RH Maria Paula Leal Da Silva, kao i vijećnik u Općini Alenguer Paulo Franco.

Gradonačelnik portugalske općine Alenguer Pedro Miguel Ferreira Folgado se, zbog preuzetih drugih obveza. nešto kasnije priključio dnevnim događanjima. Potom se krenulo u planirana predavanja. Najprije je na temu:˝Klimatski izazovi i stanje vinogradstva Zadarske županije˝ govorio dipl. ing. agronomije Zvonimir Vlatković,  dok je na temu: ˝Suradnja na očuvanju starih sorti vinove loze regije Alenguer (Portugal) i Ravnih kotara (Grad Benkovac), predavanje održao profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. Edi Maletić.

U trećem predavanju na konferenciji naziva: ˝Djelovanje vinskog podruma Zadruge Labrugeira i bijelo vino Empatia sorte ˝Vital˝, predavač je trebao biti poznati porugalski enolog Ricardo Noronja, no zbog poteškoća koje su pratile njegov ukrcaj u avion i kašnjenje pri dolasku u Benkovac, predavanje je održao vijećnik Paulo Franco koji se na početku konferencije obratio nazočnima.

Nakon korisnih i opsežnih izlaganja predavača, konferencija je imala 15-minutnu stanku za kavu, a nakon toga je nastavljena panel raspravom u kojoj su sudjelovali prof. Edi Maletić, dipl. ing. agronomije Zvonimir Vlatković, te trojica panelista koji su u toj ulozi predstavljeni kao primjeri dobre prakse, dipl.ing.agronomije Božo Škara, rukovoditelj Vinarije Benkovac-Badel 1862 d.d., Radoslav Bobanović jedan od osnivača i direktor PZ ˝Maslina i vino˝ iz Polače i Tomislav Škaulj, nositelj OPG ˝Škaulj˝, na čijem su imanju u Nadinu i zasađene portugalske sorte vina, od kojih je već za jedno od njih osvojilo zlatnu medalju, i to za bijelo vino ˝Fernao Pirež˝, na tradicionalnoj 15.Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja koja je krajem 2023. godine održana u Nadinu.

Panelisti su najprije odgovarali na pitanja koje je postavljao moderator na konferenciji Mihovil Mijo Brkić, ali i na konkretna pitanja koja su postavljali zainteresirani posjetitelji konferencije. Bilo je tako pitanja kako i na koji način su na samim početcima podizani nasadi i vinogradi, izražena su zanimanja za plasman njihovih proizvoda na tržište, pitanja o velikim troškovima kojima su izloženi, pa i o problemima s kojima se susreću vinogradari i vinari, a koje je barem za sada vrlo teško rješavati, od same složene administracije do problema udruživanja gospodarstvenika.

I spomenuta panel rasprava je odjeknula itekako korisnim epilogom, pa je pohvaljena kao još jedan vid djelovanja koji bi trebao biti dobra i korisna praksa ovakvih susreta, posebno kada se tijekom konferencije govorilo o mogućnostima većeg uključivanja mladih u nastavak tradicije OPG-a i drugih zadruga o kojima trenutno skrbe njihovi roditelji, a prije njih njiihovi djedovi i pradjedovi.

Prva konferencija ˝Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu˝u Benkovcu bila je pun pogodak te je izražena želja da se nastavi i ubuduće na ovaj ili sličan način, edukativno djelovati u svrhu unapređenja vinarstva i vinogradarstva Sjeverne Dalmacije, ali i potrebne edukacije koja bi redovito pratila održavanje i organiziranje Festivala vina Zadarske županije. Stoga velika pohvala organizatorima Gradu Benkovcu, TZ Ravni kotari, Udruzi vinara Zadarske županije i njihovom suradniku u organicaciji Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a posebno višoj stručnoj suradnici Odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Grada Benkovca, Kristini Klapan, koja je uložila ponajviše truda i energije u ovoj, vrlo zahtjevnoj organizaciji. Jutro nakon konferencije u Maloj vijećnici Grada Benkovca upriličeno je potpisivanje 1.Dodatka sporazumu o suradnji kojim se  Općini Alenquer i Gradu Benkovcu priključuje i Grad Ljubuški s partnerima.

Ovo je, zapravo, nastavak suradnje na očuvanju, razvoju i promicanju autohtonih sorata vinove loze i njihovih vina na navedenim područjima koja je započela 2017. godine. Potpisnici su bili gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, gradonačelnik Alenguera Pedro Miguel Ferreira Folgado i gradonačelnik Grada Ljubuški Vedran Markotić, naravno sa svim njihovim najbližim suradnicima. I na poslijetku su se svi spomenuti i uz sve ostale goste s pozivnicama, a bilo ih je do sada najviše, u večernjim satima našli u dvorima Zavičajnog muzeja u Benkovcu gdje se održao tradicionalni, ove godine i jubilarni 15. po redu Festival vina Zadarske županije, Vinfest Benkovac 2024.  

I tu je bilo službenog dijela programa na kojemu su se prigodnim riječima redom obraćali, prof. Edi Maletić, koji je među ostalim, govorio o vinima koja su se specijalnom dostavom iz Portugala našla na stolovima Vinfesta, a radi se o vinima koja su od ravnokotarskih  sorti proizvedena u Portugalu, što je još jedan dokaz kako se razmjena tih sorata vina uspješno odvija i razvija. Nakon prof. Maletića sve goste festivala pozdravio je u ime domaćina gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, a nakon njega i župan Zadarske županije Božidar Longin. Također je svojim nadahnutim govorom sve prisutne pozdravila i veleposlanica Portugala u RH Maria Paula Leal Da Silva uz pomoć vrijedne prevoditeljice Meri Grubić koja je, zahvaljujući upravo portugalskom veleposlanstvu u RH, bila dostupna za sve moguće prijedvode i na konferenciji ˝Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu Sjeverne Dalmacije˝ i prilikom potpisivanja 1.Dodatka sporazumu, pa i na Festivalu vina Zadarske župoanije. Veleposlanica Portugala je ujedno i proglasila jubularni 15.Vinfest Benkovac otvorenim.

Ovdje svakao treba naglasiti i doprinos portugalske umjetnice Lole Eskamez, koja je za ovu priliku izradila vrijedne umjetnine na platnu, kao i slike, i to od vina, točnije miksajući portugalsko vino Vital i vino Pošip iz benkovačkog vinograda kao boju, što samo po sebi čini ovu umjetnicu savršenom, kao i njezinu ideju o slikarskoj tehnici.

A na samom vinskom festivalu, u jednoj ugodnoj i opuštenoj atmosferi proglašena su i najbolja vina te se uručena priznanja, brončane, srebrne i zlatne čevulje, kao i medalje i pehari za najbolje proizvođače vina. Tako je najbolji ˝Rose˝ na ovogodišnjem Vinfestu imao OPG Branko Kutija iz Lisičića.

Najbolju Maraštinu je proizveo ˝Vino Karaba˝, najbolju Plavinu je imao ˝Vina Vinketa˝. Šampion bijelih vina u postupku proizvodnje su također Vina Karaba sa svojom Maraštinom, dok je šamion kod crnih vina Crno vino Karaba Crljenak, opet Vinarija Karaba. Šampionsko Bijelo vino na tržištu je Pošip Vinarije Karaba, a crno Cabernet Sauvignon koje je proizveo Ker Vin Tomislav Glavić.

On je ujedno i ukupni pobjednik jubilarnog Vinfesta u Benkovcu, a šampionsku mu je medalju i pehar, odnosno nagradu koja od ove godine po prvi puta nosi ime pokojnog vrhunskog stručnjaka agronoma, Željka Katuše, uručio njegov sin Josip. Zbog odluke da od ove godine pa ubuduće, glavna nagrada Vinfesta u Benkovcu nosi ime Željka Katuše, prolomio se veliki i dugotrajni pljesak svih prisutnih gostiju festivala.

U zabavnom dijelu programa nastupio je Đani Maršan koji je na zadovoljstvo svih izveo splet svojih, ali i pjesama drugih poznatih izvođača. Na kraju je izraženo i zadovoljstvo organizatora Festivala vina Zadarske županije, Grada Benkovca, TZ Ravni kotari u Udruge vinara Zadarske županije, zbog izvrsno odrađenog posla i sveukupne atmosfere koja je vladala tijekom službenog dijela programa, ali i  programa plus, koji je potrajao do kasno iza ponoći.


Reci što misliš!