Događaji

7. srpnja

“Kamen iz vode, čuvar polja” – priča o bunarima koji život znače

“Kamen iz vode, čuvar polja” – priča o bunarima koji život znače

U nedjelju, 7. srpnja, POU Dom na žalu u Preku ugostit će drugu ovoljetni izložbu “Kamen iz vode, čuvar polja”.

Riječ je o izložbi fotografija koja je dio projekta Nevidljivi Pašman Udruge Teatar od soli iz Tkona i projektnog partnera Zavičajnog muzeja Biograd n/m. Projekt je podržalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a autor fotografija je Jan Zalović.

Fotografije koje će biti izložene prikazuju ljepotu, značaj bunara te posebnost arhitektonskog izričaja u ruralnom krajoliku otoka Pašmana. Ovi bunari, mnogi od njih stariji od stoljeća, svjedoci su bogate povijesti i kulturne baštine našega kraja. Izložba ima za cilj osvijestiti posjetitelje o važnosti očuvanja tih neprocjenjivih izvora vode i povijesnih spomenika.

Promocija brošure pod istim nazivom dodatno će obogatiti otvorenje izložbe. Brošura sadrži informacije o povijesti bunara, njihovoj gradnji, upotrebi kroz stoljeća i njihovu kulturnom značaju.

Autori brošure, Udruga Teatar od soli, istražili su i dokumentirali bunare, proširili i jednostavnim jezikom približili sliku i svrhu te život oko bunara. Predstavit će svoje istraživanje i odgovarati na pitanja posjetitelja.

Otvorenje izložbe bit će u 20 sati, u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere, a fotografije će se moći razgledati do 12. srpnja.


Reci što misliš!