Događaji

turizam

Komunalno poduzeće Vir uredilo plaže za turističku sezonu

Komunalno poduzeće Vir uredilo plaže za turističku sezonu

Komunalno poduzeće Vir iz godine u godinu nastoji održavati i poboljšavati standard na plažama otoka Vira.

U proteklom periodu, općinsko Komunalno poduzeće Vir pripremilo je i uredilo plaže. Neki od poslova bili su obnavljanje plaža, svlačionica, klupa i morske ograde.

“Plaže su uređene i pripremljene za kupače. Uredili smo klupe i zamijenili dotrajale rukohvate, obnovili i poravnali postojeći šljunak na plažama, postavili zaštitne ograde u moru i svlačionice na plažama. Naši vrijedni dečki svake godine saniraju i obnavljaju virske plaže kako bi otok spreman i uređen dočekao novu turističku sezonu”, rekao je direktor Vir održavanja Marko Klanac.

Uređenje klupa i svlačionica

Trenutno, u Viru ima preko 400 klupa na plažama i šetnicama. Većina ih je od betona, dok je oko 60 klupa u baroknom stilu. Osim klupa, uređene su i svlačionice sa standardiziranom i prepoznatljivom oznakom “I love Vir”. Tokom 2024. godine otok je dobio novu svlačionicu u Radnjači, po dvije u Brdonji i Soldatici, te po jednu u Žitnoj i Lučici.

Ranije je postavljeno pet svlačionica na plaži Jadro, dvije u Radovanjici od parkirne rampe do caffe bara “Zodiac“. Jedna je između Radovanjice i Luke, jedna u naselju Luka, četiri u Miljkovici, šest u Prezidi, po dvije u Žitnoj, Lučici i Slatini. Po jedna se nalazi u naseljima: Soldatica, Straža, Bobovik, Velika Slatina, Biskupljača, Pedinka, Sita i Kozjak. Sveukupno, na otoku Viru postoji 41 svlačionica.

“Iz godine u godinu nastojimo održavati i poboljšavati standard na plažama, pa smo zbog održavanja higijenskih uvjeta na plažama postavili i ekološke WC čvorove. Imamo ih 36.”, dodaje direktor Klanac.

Taj standard uključuje postavljanje zaštitne morske ograde ukupne duljine 7.000 metara. Ona se, ovisno o konfiguraciji terena, nalazi na udaljenosti od 100 do 150 metara od obale. Zaštitne ograde postavljene su u Prezidi i na plaži Gornja Prezida, Radovanjici, Miljkovici. Također, duž Šetnice Jadro uz pješčanu i šljunčanu plažu, Kozjaku, Sapavcu, Pedinki, Biskupljači, Smratinama, Velikoj Slatini, Brdonji, Slatini, Marini, Lučici, Boboviku, Žitnoj, Soldatici, Straži (uvala Svinja) i Viriću.

U sklopu poslova na povećanju opće prometne sigurnosti na otoku, Vir održavanje je obnovilo horizontalnu prometnu signalizaciju na cestama Put Rosulja, Put Velike Slatine, Put Smratina, Put Biskupljače, Put Radnjače, Put Rastavca i Dalmatinski put.


Reci što misliš!