Događaji

AGLOMERACIJA NIN-PRIVLAKA-VRSI

Vodovodna i kanalizacijska mreža spremna za puštanje u probni rad već ovo ljeto

Vodovodna i kanalizacijska mreža spremna za puštanje u probni rad već ovo ljeto

U Ninu je u utorak, 25. lipnja 2024., održana konferencija za novinare na temu projekta: „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin - Privlaka - Vrsi“, koji se provodi na području grada Nina, općine Privlaka i općine Vrsi, uz sufinanciranje Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici nositelja projekta i lokalnih samouprava. Među njima su bili direktor tvrtke Vodovod-Vir Hrvoje Bašić, inženjer tvrtke Vodovod-Vir Ivan Magaš i pročelnik Grada Nina Jozo Mustać.

Direktor tvrtke Vodovod-Vir, Hrvoje Bašić, izjavio je:

„Ovaj projekt započeo je prije pet godina. Tijekom projekta imali smo puno izazovnih situacija, od pandemije koronavirusa do stečaja upravitelja. Međutim, sve smo to uspješno savladali i projekt je doveden do samoga kraja. Ostalo je još nekoliko sitnih stvari za riješiti, nekakvih manjih radova, ali vrlo izazovnih.

Radi se o priključcima na elektro mrežu i uklanjanju nedostataka koji su se dogodili tijekom izvođenja radova. Projekt je vezan za uređaj za pročišćavanje, koji također napreduje svojim ugovorenim tempom. Ovim sustavom postići će se pokrivenost kanalizacijskom mrežom od preko 80 %, što znači da će oko 6000 priključaka biti obavljeno na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu.

S dovršetkom ovog projekta stvorit će se uvjeti civiliziranog života na području aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, odnosno na području Grada Nina, općine Privlaka i općine Vrsi.“

Inženjer tvrtke Vodovod-Vir, Ivan Magaš, na konferenciji je naglasio:

„Kao što znate, sada smo pri kraju s našim projektom. Dovršavamo izgradnju sustava javne odvodnje, izgradili smo kompletne cjevovode i crpne stanice. Preostaje još ugradnja opreme na velikoj crpnoj stanici u Privlaci. Ostale su manje više sve gotove, dovršavaju se još samo dijelovi kao što su sanacija asfalta na cestama u Privlaci i dijelom obalne šetnice u Zukvama. Očekujemo da će sve biti spremno za probni rad sredinom ili krajem osmog mjeseca.

Problemi koje sada vidimo vezani su uz izgradnju srednjenaponskog kabla, koji je u vlasništvu HEP-a, a za čiju izgradnju je zadužena Elektra Zadar. Jedino nas to može zaustaviti u daljnjoj provedbi ovog projekta. Moramo dovesti struju do crpnih stanica, a trenutno nemamo niti jedan priključak.

Očekujemo da će se to riješiti kroz ljeto, jer je ovo projekt od javnog interesa koji je sufinanciran iz europskih fondova i moramo ga privesti kraju. Imamo oko 6000 kućnih priključaka za izgraditi u ovom trenutku, a kako se područje širi i grade novi objekti, bit će ih još više u godinama koje dolaze.

Dokumentacija za tehničke preglede je gotova i krećemo s tehničkim pregledima u sljedećih petnaestak dana. Za kraj bi se još samo zahvalio našim partnerima, odnosno jedinicama lokalne samouprave, Općini Privlaka, Općini Vrsi i posebno Gradu Ninu te gradonačelniku Emilu Ćurku.“

Pročelnik za komunalne poslove grada Nina, Jozo Mustać, zamolio je građane za još malo strpljenja: „Zahvaljujem građanima na strpljenju tijekom svih ovih godina. Molim vas da izdržite još nekoliko mjeseci dok se radovi ne završe. Ako građani imaju primjedbe na eventualna oštećenja zgrada ili ulica, molimo ih da nam jave na vrijeme kako bismo mogli upozoriti izvođače radova i voditelje projekta da te stvari moraju biti sanirane.“

Područje Nina, Privlake i Vrsi će ovim projektom postići preko 80 % priključenosti na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na dosadašnju pokrivenost. Poboljšani sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda od iznimne je važnosti za očuvanje okoliša i turistički razvoj ovog područja, te doprinosi socijalnoj stabilnosti i smanjenju regionalnih razlika u Hrvatskoj.

Projekt, koji je u tijeku od 2018. godine, obuhvaća izgradnju 104 km kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, sanaciju 31,6 km vodovoda te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja s novim podmorskim ispustom dužine 4,4 km.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi više od 53,824 milijuna eura bez PDV-a, pri čemu će EU osigurati 71,57 % sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Preostali dio će najvećim dijelom sufinancirati „Hrvatske vode“ (10,71 %), Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (10,71 %) te tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaka i Vrsi.


Reci što misliš!