Događaji

mlada misa

Župa Nin je nakon više desetljeća darovala svećenika don Antonija Oltrana

Župa Nin je nakon više desetljeća darovala svećenika don Antonija Oltrana
J. Grbić

Kroz Nin je održana procesija, na mladoj misi don Antonija Oltrana, koju je slavio u nedjelju, 23. 6. 2024. u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu.

"Tu na našoj zemlji naš se barjak vije, crven bijeli i plavi, više se ne krije". Barjaci - simbol identiteta naroda, znak opstojnosti i poticaj na ponos pripadnosti svom narodu i Crkvi. U ne tako dalekoj prošlosti, zbog tog znaka identiteta ljudi su bili zatvarani, a procesije zabranjivane.

'Ko na tvrdoj stini svoju povist piše
Tom ne može ni'ko prošlost da izbriše!
Varaju se i ne misle tako
Što se krvlju brani, ne pušta se lako!
Mi smo tu odavna, svi moraju znati
To je naša zemlja, tu žive Hrvati!

Nin je simbol hrvatske državnosti u kojem su stolovali narodni vladari i kolijevka je pokrštenja Hrvata. Župa Nin je nakon više desetljeća, iz svoga središta Grada, iz kuće u neposrednoj blizini crkve sv. Križa, darovala svećenika.

Velika reportaža o župi Nin u kojoj ćete upoznati i duh Antonija Oltrana, njegove majke Nade i tri njegove tete koje su redovnice (tri rođene sestre Oltran su redovnice) će biti u petak, 28. 6. na Laudato TV-u.

Prije nego i u tekstu pročitate poruke s mlade mise, ovi prizori neka vas potaknu zahvaliti Bogu za svoje narodne i državotvorne korijene, za dar krštenja i slobode za koju nas Krist oslobodi.

Nin je tolika kolijevka stvaranja i očuvanja hrvatskog i kršćanskog identiteta čijim su područjem hodali i Evanđelje naviještali učenici iz Isusovog vremena, od naslovnika, biskupa Sv. Anselma, đakona sv. Ambroza i njihove pratiteljice sv. Marcele - da ga nazivaju 'hrvatskim Betlehemom'.
 


Reci što misliš!