Događaji

Ministarstvo zdravstva

Uskoro novi model pripreme mladih liječnika za samostalan rad

Uskoro novi model pripreme mladih liječnika za samostalan rad
AP IMAGES

Ministarstvo zdravstva priprema novi dvogodišnji model koji će mladim liječnicima pomoći u samostalnom radu nakon diplome u obiteljskoj medicini, javnom zdravstvu i hitnoj medicinskoj službi, najavila je glavna savjetnica ministra zdravstva Martina Bogut Barić.

U javnoj raspravi uskoro će se naći pravilnik o programu mjera za mlade liječnike, prema kojem će se netom diplomirani studenti medicine moći odlučiti za dvogodišnji program rada i edukacije u navedenim granama, objasnila je savjetnica Bogut Barić na konferenciji o komunikaciji u zdravstvu MedMed u Grožnjanu.

Pravilnik će ovoga ljeta biti u 30-dnevnom javnom savjetovanju i predstavit će dobrovoljan program usavršavanja nakon dobivene licence. Važno je da će ga mladi liječnici moći napustiti u svakom trenutku ako se odluče za neki drugi oblik rada.

Prije nepune dvije godine, zbog velikog je otpora neslavno propao prijedlog o godini dana rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nakon završenog fakulteta.

"Dobili smo jako puno prigovora, a mislimo da je mlade liječnike najviše smetala obaveza rada u primarnoj", objasnila je savjetnica ministra Vilija Beroša.

Zato su osmišljene nove mjere koje neće biti obavezne već stimulativne. Program će trajati najduže 24 mjeseca, polaznik će moći u bilo kojem trenu odustati, no za svakih šest mjeseci dobiva određeni broj bodova za specijalizaciju.

Dok je u programu, radno mjesto neće moći mijenjati prema svojim željama, već prema tome gdje ima slobodnog mjesta, odnosno potrebe u sustavu.

Nakon svakih šest mjeseci moći će promijeniti lokaciju rada. Npr. nakon šest mjeseci u obiteljskoj medicini, može otići na drugu lokaciju i raditi u javnom zdravstvu.

Plan je da pravilnik bude donesen do kraja godine, a u program će se moći uključiti liječnici koji su diplomirali zadnjih pet godina i koji nisu na specijalističkom usavršavanju.

U programu će raditi samostalno, no na raspolaganju će im biti specijalisti koji će ih savjetovati i odgovarati na pitanja, za što će ti stariji liječnici biti i posebno plaćeni.  

Mladi liječnici primat će punu plaću prema uredbi o koeficijentima i taj će im rad ulaziti u radni staž.

Važno je i da će se od ove godine moći uključiti i u rad u turističkim ambulantama ili u timovima doma zdravlja za pružanje zdravstvene zaštite turistima, rekla je Bogut Barić.

U radnu skupinu koja je osmislila ovaj program bila je uključena zdravstvena administracija, Zavod za javno zdravstvo, ali i udruge studenata medicine, liječnička komora i zbor, te predstavnici medicinskih fakulteta.

Kako bi se program realizirao u ministarstvu planiraju oformiti posebnu jedinicu za ljudske resurse, rekla je savjetnica ministra Beroša na konferenciji koju je 21. i 22. lipnja organizirao Zbor zdravstvenih i medicinskih novinare Hrvatskog novinarskog društva.

Konferencija je u Grožnjanu okupila predstavnike zdravstvene administracije i struke, farmaceutske industrije, udruga pacijenata  i medija.


Reci što misliš!