Događaji

U Centru za kreativne industrije predstavljene prilike za nove EU projekte i EURADA nagrada

U Centru za kreativne industrije predstavljene prilike za nove EU projekte i EURADA nagrada

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu aktivnosti centra EUROPE DIRECT Zadar održala je informativno događanje Prilike za nove EU projekte u ponedjeljak, 17. lipnja 2024. godine u Centru za kreativne industrije Zadar.

Tijekom događanja okupljenima je predstavljana i EURADA nagrada koju je dobila Agencija ZADRA NOVA. Naime, od 2015. godine Europsko udruženje razvojnih agencija EURADA dodjeljuje EURADA nagradu razvojnim agencijama koje svoj rad temelje na inovativnim praksama s ciljem poticanja regionalnog razvoja. Ravnateljici Agencije, Marini Dujmović Vuković, nagrada je svečano uručena početkom lipnja u Bruxellesu u sklopu konferencije AGORADA.

„Svake godine EURADA nagradu dodjeljuje u više kategorija, mi smo našu dobili u kategoriji Prilagodba i ublažavanje klimatskih promjena, jer je prepoznat naš rad na uvođenju inovativnih rješenja s ciljem smanjenja posljedica klimatskih promjena i to kroz projekt STREAM i pilot projekt kišnih vrtova.“ – pojasnila je ravnateljica Dujmović Vuković, ne skrivajući ponos i veselje zbog dobivene nagrade i priznanja na EU razini.

„Nove školske zgrade, ceste, reciklažna dvorišta,  uređeni dječji vrtići, širenje mreže socijalnih usluga, međunarodne razmjene učenika, studenata i nastavnika – maleni je ovo primjer projekata koji su do sada financirani EU sredstvima u našoj županiji. Danas smo predstavili pozive za nove EU projekte i nove prilike, kako bi se taj uspješni niz nastavio.“ – istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković te dodala – „Agencija ZADRA NOVA i naš EUROPE DIRECT centar kroz svoje informativne i savjetničke aktivnosti stoje na raspolaganju za pomoć.“

Otvorene javne pozive i natječaje okupljenima je predstavila voditeljica Odsjeka za pripremu programa i projekata u Agenciji ZADRA NOVA, mr. sc. Valentina Knežević, te je voditeljica Knežević još jednom uputila okupljene da redovito prate mrežnu stranicu Agencije ZADRA NOVA, gdje se u rubrici Natječaji i javni pozivi redovito ažuriraju informacije s novim natječajima.

Predstavljeni su tako javni pozivi različite tematike – od izgradnje, rekonstrukcije i opremanja srednjih škola, preko poziva za sufinanciranje unaprjeđenja lučke infrastrukture i komunalnih vezova, do poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za bilateralnu suradnju Hrvatske i Norveške u zelenom i plavom sektoru, i brojni drugi.

O EURADA nagradi:

Glavni cilj EURADA nagrade je prepoznati i istaknuti nove inovativne projekte koje implementiraju razvojne agencije kako bi koristile svim europskim praktičarima regionalnog razvoja. Nagradu mogu dobiti agencije čija prijava dobije najbolje ocjene, bez obzira jesu li članice udruženja ili ne. U ovogodišnjem žiriju bili su predstavnici Europskog odbora regija (CoR); Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC); Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD); te predstavnika Tajništva EURADA-e.

EURADA je osnovana 1992. godine. Udruga olakšava suradnju među praktičarima regionalnog ekonomskog razvoja, nudeći prostor za umrežavanje, planiranje zajedničkih EU projekata, suradnju, zagovaranje i sudjelovanje na europskoj razini. Stoga EURADA služi kao međunarodna dobro uspostavljena ustanova za međusobno povezivanje razvojnih agencija, s Europom i s mogućnostima koje Europa nudi. Agencija ZADRA NOVA članica je udruženja od siječnja 2021. godine.


Reci što misliš!