Događaji

međunarodna suradnja

Radi se na uspostavi izravne zrakoplovne linije između Zadra i Rzeszowa

Radi se na uspostavi izravne zrakoplovne linije između Zadra i Rzeszowa

Na sastanku su predložene konkretne inicijative za dodatni razvoj međunarodne suradnje s Podkarpatskim vojvodstvom, a velik doprinos tome svakako bi trebala dati uspostava izravne zrakoplovne linije između Zadra i Rzeszowa, prijestolnice Podkarpatskog vojvodstva

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravilo je izaslanstvo prijateljske poljske regije, Podkarpatskog vojvodstva. Poljaci su redovni gosti na obilježavanju Dana Zadarske županije, a njihovo izaslanstvo predvodio je Andrzej Ćwierz, član Regionalnog odbora Podkarpatskog vojvodstva.

Tijekom svog boravka Poljaci su održali i radni sastanak u Domu Zadarske županije gdje ih je primio župan Božidar Longin sa suradnicima.

Župan ih je upoznao sa strateškim projektima Zadarske županije, stavivši naglasak na potencijale luke Gaženica te na planove proširenja Zračne luke Zadar, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe. Ujedno je predstavio gospodarske zone koje su u neposrednoj blizini Zračne luke Zadar koje zbog svojeg atraktivnog položaja, ali i pripremljenosti prostorno-planske dokumentacije pružaju dodatnu prednost potencijalnim investitorima. Poljski turisti bili su na trećem mjestu po broju dolazaka i noćenja u 2023. godini na području Zadarske županije, a nastavak suradnje s prijateljskim europskim regijama moguć je i u drugim važnim sektorima poput turizma, obrazovanja i kulturne razmjene, istaknuto je.

Na sastanku su predložene konkretne inicijative za dodatni razvoj međunarodne suradnje s Podkarpatskim vojvodstvom, a velik doprinos tome svakako bi trebala dati uspostava izravne zrakoplovne linije između Zadra i Rzeszowa, prijestolnice Podkarpatskog vojvodstva. To će sasvim sigurno potaknuti gospodarsku suradnju kao i još značajnije turističke rezultate posjećenosti obiju regija, suglasne su obje strane.

Podkarpatsko vojvodstvo je službeno pozvalo župana Longina da u pratnji naših gospodarstvenika posjeti ovu poljsku regiju kako bi razmotrili mogućnost suradnje gospodarskog sektora. Također, Poljaci mogućnost suradnje vide i u povezivanju kroz projekte i programe financirane od strane strukturnih fondova EU, posebice u velikim infrastrukturnim projektima u sektoru prometa, gdje su upravo predstavnici Podkarpatskog vojvodstva bili izuzetno uspješni te su spremni svoja pozitivna iskustva podijeliti sa Zadarskom županijom.

Tijekom sastanka napravljen je kratak osvrt na aktualno sigurnosno stanje i geopolitičke prilike u Europi. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 2013. godine povećalo je značaj odnosa s Poljskom, a naše države povezuju sličnosti u percepciji međunarodne situacije i angažiranost u regiji.

Upravo su predsjednici Poljske i Hrvatske bili pokretači Inicijative triju mora, u kojoj obje zemlje aktivno sudjeluju podupirući europske težnje zemalja zapadnog Balkana, dok su hrvatski vojnici stacionirani u Poljskoj u okviru ojačane prisutnosti NATO-a. 


Reci što misliš!