Događaji

prepoznatljiv dio zadarske baštine

Kreće obnova Maraskinog višnjika

Kreće obnova Maraskinog višnjika

Početkom travnja započinje ono najljepše razdoblje u zadarskim višnjicima, kada stabla maraske, ili kako Zadrani kolokvijalno kažu maruške, oblače najljepše cvjetno ruho.

Period cvjetanja uvertira je za onaj najbitniji dio godine, a to je priprema i berba uistinu posebne, autohtone višnje maraške, koja je svojim bogatim plodom ostavila dubok trag u zadarskoj povijesti. 

Stabla maraske oblače cvijetno ruho Stabla maraske oblače cvjetno ruho

Maraška je iznimno bitna za Marasku, ali i za čitavo zadarsko područje. Ona je prepoznatljiv dio zadarske baštine, a mi bismo voljeli da postane i prepoznatljiv dio zadarske budućnosti. Naš višnjik glavni je stup na kojem stoji Maraska, a obnovu je nužno provoditi kontinuirano i dugoročno. Čeka nas mnogo posla, ali spremni smo na izazove kako bi ostvarili velike planove vezane, kako uz domaća, tako i uz strana tržišta. No, ono najvažnije je da Maraska i maraška ponovno postanu neizostavan dio zadarskog identiteta“, izjavila je Nina Christina Stanić, članica Uprave za marketing Stanić grupe.   

Obnova višnjika Vlačine

Višnjik Vlačine u vlasništvu tvornice Maraska Zadar rasprostire se na ukupno 200 hektara, gdje se pažljivo čuva oko 100 000 stabala maraške, različite starosti.

Cijeli tim stručnjaka ulaže svoja znanja i napore kako bi potpuno obnovili maraskin višnjik. Ove godine obnovit će se 32 hektara nasada, a za drugu fazu planirana je obnova dodatnih 37 hektara. 

Zajedničkim snagama sadimo nove sadnice maraške

Zaštita i očuvanje maraške imperativ je ne samo tvornice Maraska Zadar već cijele zajednice. Ove godine Maraska Zadar pokrenula je inicijativu otkupa obrane maraške s lokalnim voćarima, a svi zainteresirani voćari mogu svoju marašku prodati tvornici Maraska.

Maraska Zadar želi istovremeno informirati sve uzgajivače višnje sa zadarskog područja koji su zainteresirani za sadnju maraške kako su spremni financijski poduprijeti njihove nasade uz mogućnost prvokupa. 

Ovim inicijativama želi se potaknuti obnova i zaštita autohtone sorte, ne samo u maraskinom višnjiku, već na cijelom lokalitetu koji je zbog svoje posebne klime i tla idealan za ovu vrstu višnje. Mikroklima i kvaliteta tla pogoduju razvoju specifičnih karakteristika ove višnje.

Primjera radi, višnja maraška sadi se i na drugim lokalitetima poput Apeninskog poluotoka i Panonske nizine, no aroma i kvaliteta ploda nisu ni blizu zadarske maraške. 

Višnja maraška ujedno je i sastavni dio najpoznatijeg zadarskog likera Maraschina, kao i Maraskinih sokova i sirupa, džemova i drugih likera i rakija pa je samim time i bitan dio zadarske, ali i hrvatske baštine. 

Maraška je prava riznica nutritivnih vrijednosti koje imaju jak utjecaj na zdravlje i vitalnost. Maraška je svojevrsni superfood, jer sadrži visok udio melatonina i antioksidanasa, ali i jako nizak glikemijski indeks što je čini izuzetno pogodnom za dijabetičare.

Već godinama nutricionisti i liječnici apeliraju na korištenje lokalnih namirnica u svakodnevnoj prehrani pa se nadamo kako će se Zadrani sve više vratiti svojoj maraški i svemu divnome što se proizvodi od nje.

 


Reci što misliš!