Događaji

Makarska

Predstavljeni radovi mladih arhitekata u sklopu natječaja Europan

Predstavljeni radovi mladih arhitekata u sklopu natječaja Europan

Na natječaju je sudjelovalo je 67 natjecatelja iz 13 zemalja: Hrvatske, Španjolske, Italije, Francuske, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Poljske, Makedonije, Norveške, Turske, Libanona i Bolivije.

U Gradskoj galeriji Antun Gojak u petak je otvorena izložba radova pristiglih na natječaj Europan 17. Natječajni ciklus na temu Živi gradovi pokrenut je 2022., a natječaj objavljen u ožujku 2023. provodio se za tri lokacije u staroj gradskoj jezgri. Otvaranju Izložbe nazočili su predstavnici Europana Hrvatska na čelu s predsjednicom Helenom Knifić Schaps, članovi Ocjenjivačkog suda te dva prvonagrađena tima.

Na natječaj Europan17 za lokaciju pijaca/peškarija/gastrocentar grada pristiglo je 20 radova, a sudjelovalo je 67 natjecatelja iz 13 zemalja: Hrvatske, Španjolske, Italije, Francuske, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Poljske, Makedonije, Norveške, Turske, Libanona i Bolivije.

Ocjenjivački sud nagradio je dva rada: I. nagradu dobio je rad Earth, Wind and Water (Elisabeth Terrisse de Botton iz Španjolske te Matthieu Brassbin iz Francuske), a II.nagradu rad pod nazivom A Roof Without a House – A Study of Slowness (Ria Tursan, Jana Horvat, Antea Divić, Sara Blekić i Hana Dašić iz Hrvatske) koje su autori predstavili u sklopu izložbe u dvorani Arte.

-Ovo je izložba koja će pobuditi emocije ali ponuditi i jedan sasvim drugačiji pogled od onog na koji smo navikli, istaknuo je v.d. ravnatelja Gradskog muzeja Makarska Josip Karamatić .

-Nakon što smo proveli međunarodni arhitektonske natječaje za Peškeru i za gradsku rivu, rekao bih da je ovo čak jedna stepenica čak i više. Drago mi je što smo ovaj dugotrajan proces priveli kraju, a zahvaljujući Europanovom natječaju dobili smo inpute mladih arhitekata iz cijele Europe i svijeta. Pobjednički rad, a nadam se da ćete to i vi vidjeti nakon što ga proučite, sagledava sve ono što smo definirali u projektnom zadatku. Kad otvorim katalog izložbe, drago mi je vidjeti druge gradove i lokacije koje su bile dio natječaja Europan 17 i Makarsku uz bok Marseillu, Barceloni, Madridu, Helsinkiju, Bruxelesu, Grenoblu…Priključenjem ovom natječaju Makarsku svrstavamo tamo gdje joj je oduvijek bilo mjesto, istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović.

- Zahvalila bih se na suradnji Gradu Makarskoj koja je bila izuzetno dobra, a vidimo danas i plodonosna. Gradonačelnik je spomenuo dug proces, što je istina. Europanovi procesi traju 2 godine zato jer se puno komunicira na međunarodnoj razini a rezultat je ovo što je tu pred nama. Ovo su sve duboko promišljani radovi od kojih su neki dobili nagrade, a neki ne, no svi oni ostaju kao putokaz kako ljudi iz Europe promišljaju situaciji u Makarskoj. Drago mi je da danas ovdje predsjednica žirija Irena Matković i cijela ekipa koja je na ovom radila 2 godine, kazala je Helena Knifić Schaps, predsjednica Europana Hrvatska.

Ovo je prva suradnja  Grada Makarske i Europana Hrvatska koji kao dio europske kulturne inicijative  pruža zajedničku platformu stručnim udruženjima Europe u organizaciji međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja.  Prilika je to arhitektima mlađim 40 godina da uđu na tržište rada, a predstavnike dva nagrađena tima imali su prilike i osobno upoznati građani Makarske.

Izložba u Makarskoj u Galeriji Gojak ostaje otvorena do 26. travnja.


Reci što misliš!