Događaji

#izbori2024

Grbin: Odluka suda posljedica panike malog diktatora koji gubi tlo pod nogama

Grbin: Odluka suda posljedica panike malog diktatora koji gubi tlo pod nogama
Neva Zganec/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je petak sramotnim priopćenje Ustavnog suda koji je zabranio predsjedniku Zoranu Milanoviću da bude mandatar i premijer, ustvrdivši da je to posljedica panike i straha malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo pod nogama.

"U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda, a Šeparović očito misli da pripada njemu. Narod je svoje predstavnike izabrao u srijedu na temelju onoga što su govorili i onoga što nisu smjeli jer im je Ustavni sud to zabranio. Mi smo se toga smo se držali. Ali koliko god smo tu instituciju i njihovo sramotno upozorenje koje su dali prije mjesec dana poštivali, sad mi je žao", poručio je čelnik koalicije Rijeke pravde.

To je, naglasio je, ispod svake razine i tolika sramota da ne zaslužuje ni da se nazove državnim udarom. „Ustavni sud se popišao na sve nas, na sve ljude koji su glasali na izborima za koju god političku opciju. Kada sam slušao Šeparovića, shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati izbora bili imalo drugačiji, bio spreman te izbore i poništiti”, ustvrdio je Grbin.

Podsjetio je da je prije izbora poručio Ustavnom sudu da se oglase tad ili da šute zauvijek, ali da nisu imali hrabrosti. „Odlučili su prevariti svakog građanina RH i obezvrijediti pravo građana da biraju svoje predstavnike, nije bitno radi li se o Milanoviću ili bilo kome", kazao je.

Ustavnom sudu je poslao ironičnu poruku - „sazovite novu sjednicu odmah sad i donesite odluku u kojoj piše da jedini predsjednik Vlade smije biti Andrej Plenković” te dodaje - neće vam proći.

"Ovo je nedopustivo i posljedica je panike i straha malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo pod nogama", kazao je Grbin, uz napomenu da si Ustavni sud to upozorenje 'može objesiti mačku o rep'.

Čelnik koalicije Rijeke pravde smatra da je Ustavni sud danas pokazao da je sam sebi spreman produžiti mandat do kada god treba.

„Ovo nije povijesna prilika, ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu spriječimo. Svatko tko nakon ovog legne s HDZ-om, mora biti svjestan da ih čeka ista odluka i ista sudbina", poručio je Grbin.

Moramo konstituirati Sabor što prije, sve opcije su na stolu

Ustvrdio je da imaju priliku koju će ispuniti u dva koraka.

"Moramo konstituirati Sabor što prije. A onda se dogovoriti u bilo kojem formatu oko toga kako ćemo formirati Vladu. Mi poručujemo - sve opcije su na stolu i oko svega smo spremni pregovarati”, poručio je Grbin.

U slučaju da Ustavni sud spriječi da mandatar postane Milanović, stane li iza njega 76 saborskih zastupnika, Grbin je kazao da imaju i plan B i plan C, ali 'o tom, potom'.

Oporbu je ponovno pozvao da zaustave HDZ i njihovo zauzimanje institucija. „Ako nisu znali na što je HDZ spreman, sada im je jasno i sada je prilika da kažemo - dosta je. Dvije trećine građana je glasalo za promjene, to je realnost. Puno je toga što se može napraviti u godinu dana, od smjene Turudića do promjene izbornog zakona”, istaknuo je.

Kazao je i da očekuje ispriku Andreja Plenkovića jer ih je nazvao kršiteljima Ustava, iako je Ustavni sud utvrdio da se koalicija Rijeke pravde držala upozorenja izdanog prije izbora da ne smiju Milanovića isticati kao kandidata za premijera, ali dodaje da zna da je to čovjek koji se ne može ispričati.

O sadržaju i detaljima pregovora koje vodi s potencijalnim partnerima za formiranje Vlade nije htio govoriti, kazavši da ih neće voditi preko medija nego oči u oči.

Pojasnio je i da Milanović nije mandatar jer to postaje tek kada mu privremeni predsjednik Republike povjeri taj mandat, a hoće li to postati, istaknuo je, ne ovisi o odluci Ustavnog suda nego o razgovorima koji se vode.

Dodao je i da bi volio vidjeti taj Ustavni sud koji će odlučivati tko može, a tko ne može voditi Vladu i koje će biti obrazloženje te odluke. „Obrazloženje ovoga što je Šeparović objasnio ide u u smjeru – zato što sam ja to rekao. Pravnih argumenata tu nema”, upozorio je Grbin.

Kazao je i da on vodi pregovore, da je razgovarao s Milanovćem, ali nije htio otkriti sadržaj, a da Milanović može sudjelovati u konzultacijama te da, koliko mu je poznato, on nikoga ne nagovara.

Pojasnio je i da Ustavom nisu predviđeni potpisi nego konzultacije te podsjetio da je prije četiri godine mandat dodijeljen bez potpisa.

Komentirajući jučerašnju izjavu čelnika DIP-a Radovana Dobronića da nisu imali potrebu reagirati na Milanovića u kampanji, Grbin je ocijenio da HDZ nad DIP-om nije uspostavio kontrolu, a nad Ustavnim sudom jest pa im može narediti što trebaju reći.

 


Reci što misliš!